Menu
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Kinas visestatsminister He Lifeng på en felles pressekonferanse lørdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Fransk minister: – Å koble seg fra Kina er en illusjon

Å kutte alle økonomiske bånd til Kina er en illusjon, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire etter samtaler i Beijing.

Av NTB | 30.07.2023 09:23:26

Økonomi og næringsliv: – Vi er helt imot ideen om frakobling. Frakobling er en illusjon, sa Le Maire da han møtte pressen i Frankrikes ambassade i Beijing søndag.

Dagen før deltok han på et dialogforum med kinesiske myndigheter om økonomisk og finansielt samarbeid. Mandag skal han videre til millionbyen Shenzhen sør i Kina for å møte næringslivsledere. Byen er et senter for kinesiske teknologiselskaper.

Le Maire mener også at det å «minske risikoen» når det gjelder Kina, ikke betyr at Kina utgjør en risiko.

– Å minske risikoen innebærer at vi ønsker å være mer uavhengige. Vi ønsker ikke å oppleve, slik vi gjorde under covid-krisen, at vi er for avhengige av enkelte svært spesielle komponenter, sa Le Maire og viste til mikrochiper som et eksempel.

Enkelte andre vestlige land, spesielt Tyskland, har den siste tiden forsøkt å redusere avhengigheten av kinesisk import. Det samme har USA gjort, men finansminister Janet Yellen sa nylig at det er så å si umulig å koble amerikansk og kinesisk økonomi fra hverandre.

(©NTB)

Flere nyheter: