Menu
I 1000 år har klosteret Mont-Saint-Michel lokket pilegrimer og turister til kysten av Normandie. I 2016 startet Tour de France ved klosterøya, noe som blant annet ble markert ved at jagerfly tegnet den franske trikoloren mot sommerhimmelen. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB

Frankrikes berømte klosterøy feirer 1000-årsjubileum

Ved høyvann ser Mont-Saint-Michel ut til å stige rett opp av havet ved kysten av Normandie. I år er det 1000 år siden klosterets grunnsteinen ble lagt ned.

Av NTB | 05.06.2023 13:09:01

Vitenskap og teknologi: Klosterøya står på Unescos verdensarvliste og er en av Frankrikes fremste turistattraksjoner. 1000-årsjubileet skal feires gjennom hele sommeren og fram til november. I tillegg til utstillinger, konserter og danseforestillinger, kommer president Emmanuel Macron for å holde en festtale mandag.

Macron skal også se en utstilling med 30 gjenstander som forteller historien om Mont-Saint-Michel. Blant disse er en restaurert statue av erkeengelen Mikael, som har gitt klosteret navn. Sagnet sier at han viste seg i 708 og instruerte biskopen av Avaranches til å bygge en kirke på klippeøya.

I tillegg til en kirke dedisert til erkeengelen, ble det bygget fire krypter. Anlegget som ble oppført i 966, ble fort for lite til å håndtere alle pilegrimene som valfartet til stedet. På 1000-tallet startet derfor byggingen av klosteret som fortsatt står der og strekker seg opp fra havet mot himmelen.

I fjor kom 2,8 millioner besøkende til øya, inkludert 1,3 millioner som besøkte klosteret. Det gjør Mont-Saint-Michel til ett av de mest populære turistmålene i Frankrike utenfor Paris.

(©NTB)

Flere nyheter: