Menu
Folk demonstrerte i gatene i Niamey, hovedstaden i Niger, etter statskuppet torsdag. Foto: Fatahoulaye Hassane Midou / AP / NTB

Frankrike fordømmer statskuppet i Niger

Frankrike fordømmer statskuppet i Niger og krever at president Mohamed Bazoum og hans families settes fri. FN stanser alt humanitært arbeid i landet.

Av NTB | 27.07.2023 21:33:02

Krig og konflikter: – Vi krever respekt for og umiddelbar gjenreising av alle Nigers demokratiske institusjoner, sier den franske utenriksministeren Catherine Colonna.

Nigers utenriksminister Hassoumi Massoudou sa til TV-kanalen France 24 tidligere torsdag at det fortsatt er den valgte regjeringen som er den legitime og lovlige myndigheten i landet. Han la til at den avsatte presidenten er ved god helse.

Bazoum, som var den første demokratisk valgte presidenten i Niger siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960, sier at demokratiet vil seire.

– De kostbare seirene vil bli forsvart. Alle nigerere som elsker demokrati og frihet, vil sørge for det, skrev han på meldingstjenesten X torsdag morgen.

Det var en gruppe militæroffiserer i landet, ledet av oberst Amadou Abdramane, som opplyste på riksdekkende TV natt til torsdag at de hadde tatt makten i Niger.

Torsdag erklærte ledelsen for hæren i landet at de støtter maktovertakelsen.

Flere vestlige ledere var raskt ute med å fordømme kuppet, blant dem USAs utenriksminister Antony Blinken og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

FNs humanitære operasjoner er foreløpig stanset i Niger som følge av kuppet.

– FNs kontor for koordinering av humanitær innsats har sagt at alle operasjoner er satt på vent, sier talsperson Stephane Dujarric.

(©NTB)

Flere nyheter: