Menu
Fox News' advokater ble møtt av demonstranter da rettssaken med Dominion Voting Systems startet tirsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Fox News har nok et gigantsøksmål om valgfusk hengende over seg

Fox News' juridiske trøbbel knyttet til påstander om valgfusk, er langt fra over – selv om de inngikk et enormt forlik med Dominion Voting Systems tirsdag.

Av NTB | 19.04.2023 12:14:03

Kultur og underholdning: Den høyreorienterte TV-kanalen må betale 787,5 millioner dollar – over 8 milliarder kroner – til Dominion, som selger stemmemaskiner som brukes ved valg i USA. Fox News var saksøkt for å ha kommet med påstander om at selskapets stemmemaskiner var manipulert.

– Vi erkjenner rettens vurdering om at enkelte påstander om Dominion er usanne, heter det i en uttalelse fra Fox.

Fox News har imidlertid et annet gigantsøksmål hengende over seg knyttet til påstander om valgfusk. Smartmatic, som lager elektronisk valgutstyr, krever 2,7 milliarder dollar i erstatning for ærekrenkelser og oppreisning for falske anklager.

Talsperson J. Erik Connolly fra Smartmatic sier at Dominion-forliket har avslørt hvor alvorlig Fox News’ desinformasjonskampanje har vært, ifølge New York Times.

– Smartmatic skal avsløre resten, sier han.

I det 300 sider lange søksmålet skriver Smartmatic at Fox har kringkastet 100 falske påstander knyttet til valgfusk.

I utgangspunktet mente Fox News at hele søksmålet måtte avvises. Det fikk de ikke gehør for.

I sju år på rad har Fox News vært den mest sette nyhetsorienterte kabel-TV-kanalen i USA. Pressefriheten står sterkt i USA, og den er nedfelt i det første tillegget til den amerikanske grunnloven. Å få noen dømt for ærekrenkelser er vanskelig.

Kravet til Smartmatic er over en milliard dollar høyere enn Dominions opprinnelige krav og tilsvarer nær 28,5 milliarder kroner.

Fox har ikke kommentert Smartmatic-søksmålet etter at de inngikk forlik med Dominion. De har tidligere omtalt søksmålet som verdiløst og har sagt de vil forsvare seg selv, ifølge Washington Post.

(©NTB)

Flere nyheter: