Menu
Brasils president Lula da Silva sammen med Tysklands statsminister Olaf Scholz på en pressekonferanse i Berlin mandag. Begge uttrykker håp om at frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur kan bli noe av. Foto: Kay Nietfeld / dpa via AP / NTB

Fortsatt håp om avtale mellom EU og Mercosur

Tysklands statsminister Olaf Scholz ber alle parter presse på for å få på plass en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur-landene.

Av NTB | 04.12.2023 18:39:44

Politikk: Med Brasils president Lula da Silva ved sin side ba Scholz på en pressekonferanse i Berlin mandag alle parter være så pragmatiske og kompromissvillige som mulig for omsider å få avtalen vedtatt etter 20 års forhandlinger.

Lula gjorde det klart at han ikke vil gi opp, men ba EU bestemme seg for om de virkelig vil ha avtalen.

EU og de fire Mercosur-landene Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay ble i 2019 enige om hovedtrekkene i en handelsavtale, men klarte ikke å enes om de siste detaljene.

Fra europeiske side, særlig Frankrike, har det vært skepsis til om Mercosur-landenes innsats for miljøet er god nok. Mens Jair Bolsonaro var president i Brasil, gjaldt det særlig regnskogen i Amazonas.

Frankrike frykter også at en åpning for import av storfekjøtt skal skade fransk bønder.

På den søramerikanske siden har den påtroppende argentinske presidenten Javier Milei stukket kjepper i hjulene. Han truet i valgkampen med å trekke Argentina ut av Mercosur.

Dermed blir avtalen ikke ferdigstilt på et møte i Rio de Janeiro neste uke som mange hadde håpet på.

Dersom frihandelsavtalen en dag trer i kraft, skaper den en av verdens største frihandelsområder med over 700 millioner innbyggere.

(©NTB)

Flere nyheter: