Menu
Flere støtter en ny forlengelse for Nato-sjef Jens Stoltenberg. Her er han under et besøk hos USAs president Joe Biden i Det hvite hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Forsvarsministeren: Stoltenberg har sterk støtte fra Norge

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier han ikke er overrasket over at Jens Stoltenberg er ønsket som Nato-sjef. Flere støtter nå en forlengelse.

Av NTB | 15.06.2023 19:39:22

Politikk: Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sier torsdag at de støtter en forlengelse for Stoltenberg dersom det blir aktuelt.

– Det er ikke noen overraskelse at Stoltenberg har vært ønsket av mange, lenge. Han har fått forlenget perioden flere runder før, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

På spørsmål om han selv støtter en forlengelse for Nato-sjefen, svarer Gram:

– Stoltenberg har sterk støtte fra Norge.

– Så handler det om hva han selv vil og å avklare hvem som blir ny generalsekretær. Det skal komme en ny generalsekretær nå, og den prosessen må landes. Hvordan man ordner det i overgangen, må man bli enige om.

– Når det kommer til min etterfølger, så er det en beslutning som skal treffes av de 31 Nato-landene. Jeg er ansvarlig for alle beslutninger i alliansen unntatt én, sier han til dansk TV 2.

Stoltenbergs periode som Nato-sjef utløper 1. oktober. Mette Frederiksen er blitt trukket fram som en mulig arvtaker, men har selv avvist at hun er aktuell.

Stoltenberg overtok som generalsekretær i Nato i 2014. Hans periode er blitt forlenget tre ganger tidligere, sist i fjor da Russland angrep Ukraina.

Han understreker at han ikke har lest uttalelsene til Frederiksen og Pistorius. Forsvarsministeren er torsdag i Brussel hvor han har deltatt på et Nato-møte med andre allierte. Gram avkrefter at Stoltenbergs fremtid var tema der.

Selv sier Stoltenberg at det er opp til Nato-landene å bestemme over hans fremtid i alliansen.

(©NTB)

Flere nyheter: