Menu
– De som har stått fram med sine historier, skal ha en stor takk for at de har maktet å gjøre det, og det bidrar til at det kan bli grepet tak i utfordringene på en annen måte enn om dette ikke hadde kommet fram, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) før tirsdagens møte med forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsledelsen, de tillitsvalgte for ansatte og vernepliktige i Forsvaret og Militært kvinnelig nettverk. Foto: Hanna Johre / NTB

Forsvarsminister Gram: – Skal være trygt å være i Forsvaret

– De som har stått fram med sine historier, skal ha en stor takk, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), som tirsdag møter blant annet forsvarsledelsen.

Av NTB | 21.02.2023 09:25:44

Politikk: Bakteppet er NRKs avsløringer av varslersakene i Forsvaret og utfordringer med seksuell trakassering.

Også tillitsvalgte for ansatte og vernepliktige og Militært kvinnelig nettverk deltar på møtet, som ventes å vare til klokken 11.

– Vi prioriterer å styrke Forsvaret for at det skal være trygt i Norge, og da må det selvsagt være trygt å være i Forsvaret også, sier forsvarsministeren.

Gram sier at historiene har gjort inntrykk.

– De som har stått fram med sine historier, skal ha en stor takk for at de har maktet å gjøre det, og det bidrar til at det kan bli grepet tak i utfordringene på en annen måte enn om dette ikke hadde kommet fram, sa forsvarsministeren før møtet ble lukket for pressen.

Temaet for møtet er arbeidet som gjøres mot trakassering. Gram understreker samtidig at de fleste har det trygt i Forsvaret som ansatte og vernepliktige.

– Vår utfordring er at det ikke er godt nok at nesten alle har det bra, sier Gram.

– Når noen sier fra om uakseptabel atferd, så skal det gripes fatt i. Når noen viser uakseptabel atferd, så må det få konsekvenser, sier han.

– Jeg vil vite hva det her dreier seg om, hvilke avdelinger det er, og hva vi kan gjøre med problemet for å få løst det, sier Kristoffersen og fortsetter med å si at han ikke kan være bekjent av historiene som er blitt fortalt.

Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Frp-leder Sylvi Listhaug har bedt Gram om å svare Stortinget på hvordan regjeringen skal håndtere saken.

En nå 22 år gammel kvinne fortalte i helgen at hun opplevde mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep i sin tid i førstegangstjenesten. Hun forteller at hun sa fra til sine sjefer i Hæren en rekke ganger, men at Forsvaret ikke tok tak i det som skjedde.

Saken som ble kjent i helgen, er en av flere, men forsvarssjef Eirik Kristoffersen har sagt til NRK at han mener dette dreier seg om et kulturproblem, ikke en ukultur. Han mener begrepet ukultur er for upresist.

Flere nyheter: