Menu
Et av Ukrainas kornlager ved havna i Odesa avbildet 19. august i fjor. Foto: Kostjantyn Liberov / AP / NTB

Første store kornlast skipet ut fra Ukraina

Et skip lastet med 17.600 tonn korn forlot fredag havna utenfor Odesa. Det er det første store kornskipet ut fra Ukraina etter Russland trakk seg fra avtalen.

Av NTB | 22.09.2023 11:12:25

Økonomi og næringsliv: Lasteskipet Aroyat, med palauisk flagg, forlot fredag havna Tjornomorsk i rute til Egypt. Det bekrefter Ukrainas visestatsminister Oleksander Kubrakov på X.

Skipet skal seile gjennom en midlertidig humanitær korridor. Den unngår internasjonalt farvann og seiler i områder kontrollert av Nato-medlemmene Bulgaria og Romania.

Ferden gikk inn i Bosporosstredet mellom Svartehavet og Middelhavet. Den første seilingen gjennom denne korridoren var det noe mindre lasteskipet Resilient Africa, som torsdag ankom Istanbul med 3000 tonn korn, og skal videre til Asia.

Russland trakk seg fra kornavtalen i slutten av juli og har i flere uker gjennomført hyppige angrep mot ukrainske havner. De har foreløpig ikke begått noen angrep mot den nye korridoren, men har økt antallet angrep på ukrainske kornfasiliteter langs svartehavskysten etter avtalen utgikk.

Samtidig har Ukraina de siste ukene gjennomført flere angrep mot den russiske Svartehavsflåten, både med droner og raketter. Blant annet har de gjort anslag mot et landgangsfartøy og en ubåt som brukes til å skyte ut raketter.