Menu
Regnskyer ligger over Kochi i delstaten Kerala onsdag denne uken. Det etterlengtede monsunregnet har omsider ankommet landsdelen etter den største forsinkelsen på sju år. Foto: AP / NTB

Forsinket monsunregn endelig på plass i Sør-India

Det etterlengtede monsunregnet har omsider nådd kysten av Indias sørligste delstat Kerala etter den største forsinkelsen på sju år.

Av NTB | 08.06.2023 14:18:57

Økonomi og næringsliv: – Den sørvestlige monsunen kom inn over Kerala i dag 8. juni, mens den normale datoen er 1. juni, står det i en uttalelse fra det indiske meteorologiske instituttet (IMD).

IMDs prognoser for i år gikk ut på at regnet skulle ankomme kysten av Kerala 4. juni. Men dannelsen av et kraftig syklonuvær i Arabiahavet skapte forsinkelser.

Monsunsesongen står for nesten 70 prosent av regnet som trengs for å vanne jorder og fylle opp vannlagre og kanaler.

Nesten halvparten av landbruket i India er avhengig av regnsesongen, som varer fra juni til september. Enhver forsinkelse av det etterlengtede monsunregnet forsinker planting av ris, bomull, mais, soyabønner og sukkerrør.

Nedbøren som nå har begynt å ankomme den sørlige delen av India, ventes å øke i omfang senere denne måneden. Etter en treg start viser IMDs prognose at man for den fire måneder lange monsunsesongen som helhet, vil kunne få en nedbørsmengde som ligger på gjennomsnittet, til tross for eventuelle El Nińo-effekter.

Tidligere år der El Nińo-fenomenet har vært aktivt, har India fått mindre nedbør enn vanlig, noe som av og til har ført til kraftig tørke som har ødelagt avlinger og begrensninger i landets korneksport.

(©NTB)

Flere nyheter: