Menu
Johann André Forfang var oppgitt i Vikersund lørdag. Foto: Geir Olsen / NTB

Forfang forbannet etter Vikersund-renn – FIS-topp og Stöckl reagerer

Johann André Forfang var skuffet og forbannet etter skiflygingsrennet i Vikersund lørdag. Landslagssjef Alexander Stöckl likte ikke tromsøværingens reaksjon.

Av NTB | 18.03.2023 20:44:14

Sport: Forfang følte at han ble sendt utfor Vikersundbakken under forhold som gjorde det umulig å hoppe langt både i første og annen omgang lørdag. Etterpå rettet han kraftig kritikk mot dem han mente satt med ansvaret.

– Jeg blir jo offer for en evneveik jury. Jeg gjorde to gode skihopp i dag, sa Forfang i pressesonen etter rennet og kalte opplevelsen både sur og bitter.

Han beskrev videre konkurransen for hans egen del som «et levende mareritt». På spørsmål om det kunne være aktuelt å ta en prat med juryen, svarte veteranen:

– Det har ingen verdens ting å si hva jeg sier. De kommer bare til å si at de er helt enige, og at de tabbet seg ut. Det er ingen ting å gjøre med dette. De må være litt mer på jobb oppe i tårnet når det står på, og ikke være etterpåkloke. De skal prestere de også når vi setter i gang en konkurranse. Det gjorde de absolutt ikke i dag.

Deretter trakk han fram assisterende renndirektør Borek Sedlak. Forfang sier han føler Sedlak er nøye med å gi de beste like forhold, men at han ikke er like påpasselig med de hopperne som ikke tilhører toppen.

– Det er et faktum at han ble sluppet innenfor korridor. Det andre faktumet er at dette er en utendørsidrett, og etter hver konkurranse vil noen klage på forholdene. Jeg beklager at det er sånn, det er smertefullt for meg også. Jeg kunne se at han ikke hadde flaks.

Sedlak sier at han forsto at Forfang kom til å være misfornøyd med forholdene han hoppet under.

– For meg ble det åpenbart at han kom til å klage. Han er en fin fyr, men skulle vi stoppet konkurransen hver gang noen hadde uflaks, hadde vi hoppet ennå, sier FIS-toppen.

– Jeg er helt uenig. Det er ikke hyggelig å høre sånt. Alle hoppere betyr like mye for meg. En sånn uttalelse er ikke hyggelig. Det smerter meg, for jeg prøver å hjelpe hver utøver. Alle har samme rett til å hoppe i gode forhold, sa han i pressesonen.

Han vil ikke ta noe initiativ til å rense lufta med Forfang.

– Kanskje drikker vi kaffe sammen i morgen tidlig. Han er en fin fyr, og vi har hatt mange hyggelige vennskapelige samtaler i vinter, sa tsjekkeren.

– Jeg skjønner at Johann er skuffet i det øyeblikket, men jeg synes det er litt uproft å komme med sånne utsagn, sier han.

Stöckl mener tromsøværingen rett og slett sliter med å få marginene på sin side.

– Det er skuffende for han, men det er rett og slett uflaks. Dette er fortsatt en utendørsidrett, og dette er en skiflygingsbakke. Det er varierte forhold. Hvis du har litt mer trekk i første flyfase, har du ikke en sjanse. Da havner du på kulen. Han er ikke den eneste som gjør det. Jeg synes juryen gjorde en OK jobb innenfor det som er gjeldende regelverk og sikkerhetsstandard. Det er bare uflaks, og det må man bare akseptere og leve med, sier han.

– Forfang synes uflaksen rammer han litt for ofte?

– Ja, det er sant. Det kan stemme. Men hvis han hadde hoppet bedre i starten av sesongen, hadde han vært lenger oppe på lista, hoppet på et annet tidspunkt og hatt bedre forhold, svarer landslagssjefen.

Forfang hadde heller ikke forholdene på sin side på Lillehammer tidligere denne uka. Tromsøværingen føler at han har gått glipp av en god mulighet til å ta en svært etterlengtet pallplass i Raw Air sammenlagt.

Søndag venter nye hopp i Vikersund. Da skal det først hoppes kvalifisering, før en avsluttende Raw Air-konkurranse venter deretter.

Etter lørdagens renn kom nevnte Sedlak til pressesonen. Konfrontert med kritikken fra Forfang, svarte tsjekkeren:

Påstanden om at han skal være mer opptatt av å gi de beste like forhold, tar imidlertid Sedlak kraftig avstand fra.

Landslagssjef Alexander Stöckl likte ikke uttalelsene eleven kom med etter lørdagens renn.

(©NTB)

Flere nyheter: