reklame for Sheiken Bowling
Menu
Taliban grep makten i Afghanistan i august 2021. Foto: AP / NTB

FN-samtaler om Afghanistan uten Taliban

FN har invitert til Afghanistan-samtaler i Qatar, men landets makthavere Taliban er ikke invitert.

Av NTB | 01.05.2023 19:14:06

Politikk: Utsendinger fra USA, Kina og Russland deltar under samtalene som startet mandag. Det samme gjør en rekke europeiske land, naboland som Pakistan og hjelpeorganisasjoner.

Det er FNs generalsekretær António Guterres som har invitert til møtet for å diskutere hvordan omverdenen bør forholde seg til Taliban og få dem til å moderere forbudet mot å la jenter og kvinner studere og jobbe.

– Vi ønsker å ha et positivt forhold til verden, sier talsmannen Bilal Karimi.

Men «interne forhold» som beslutningen om å nekte afghanske jenter utdanning, bør ikke ha noe å si for diplomatisk samarbeid og anerkjennelse, legger han til.

– Dette bør ikke benyttes som politisk redskap. Andre land bør han moralsk mot til uavhengig å stå fram og søke positivt engasjement, sier han.

Både FN og USA har tidligere understreket at det ikke kommer på tale å anerkjenne Taliban. Men FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed skapte uro da hun nylig antydet at møtet i Doha kunne være et lite steg på veien til «prinsipiell anerkjennelse» av Taliban-regjeringen.

FNs utviklingsfond (UNDP) anslo nylig i en rapport at Taliban-regimet har bidratt til verdens største humanitære katastrofe og at 85 prosent av innbyggerne i landet nå lever i fattigdom.

Til tross for at Taliban ikke er invitert, sier en talsmann for regimet i Kabul at de ser positivt på møtet i Doha.

En koalisjon av afghanske kvinneorganisasjoner oversendte søndag et åpent brev til landene som møtes i Doha. De skriver at de er «opprørte» over at land vurderer å formalisere kontakten med Taliban, som FN omtaler som Afghanistans «de facto myndigheter».

(©NTB)

Flere nyheter: