Menu
En haitisk politibetjent holder en mann som er blitt såret i gjengoppgjør, mens han blir fraktet av en sykkeltaxi i den voldsrammede bydelen Carrefour-Feuilles i Haitis hovedstad Port-au-Prince. FN slår fast at minst 2400 personer er drept av gjengvold i landet i år. Foto: Odelyn Joesph / AP / NTB

FN: Over 2400 drept i gjengvold i Haiti siden januar

Over 2400 mennesker er drept i voldsbølgen fra kriminelle bander i Haiti hittil i år, opplyser FN.

Av NTB | 18.08.2023 11:14:57

Politikk: Mer enn 350 skal være drept i regelrette lynsjinger gjennomført av lokalbefolkningen og folk som tar loven i egne hender.

– Mellom 1. januar og 15. august ble minst 2439 mennesker drept og ytterligere 902 skadd, sier talsperson Ravina Shamdasani ved FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Volden rammer spesielt bydelen Carrefour-Feuilles, der minst 30 innbyggere skal være drept i angrep de siste dagene. 5000 er drevet på flukt de siste dagene, ifølge myndighetene.

Den siste tidens voldsspiral har tvunget haitiske hjelpeorganisasjoner til midlertidig å stanse arbeidet.

– I løpet av få dager har volden økt dramatisk i Port-au-Prince, og den rammer spesielt nabolag der IRC samarbeider med lokale organisasjoner for å tilby viktige tjenester, sier International Rescue Committee (IRC) i en uttalelse.

Boliger i bydelen Carrefour-Feuilles ble satt i brann i angrepene, og to politibetjenter mistet også livet, opplyser Nasjonalt nettverk for forsvar av menneskerettigheter til nyhetsbyrået AFP. Mer enn et titall mennesker er i tillegg såret, ifølge organisasjonens foreløpige tall torsdag.

Nabolaget er et strategisk viktig område for de kriminelle bandene som kontrollerer anslagsvis 80 prosent av Haitis hovedstad. Lokalbefolkningen har blitt tvunget til å søke ly i skolebygg og idrettsanlegg, mens andre må bo på gata.

Valg har ikke vært avholdt siden 2016, og det er store spørsmål rundt legitimiteten til statsminister Ariel Henry, som ble utnevnt kun få dager før attentatet på president Jovenel Moïse i juli 2021.

Landets svake regjering og sikkerhetsstyrker har ikke klart å stå opp mot de tungt bevæpnede bandene. Allerede i fjor høst ba Henry om utenlandsk hjelp til å bekjempe gjengvolden, og FNs generalsekretær António Guterres har bedt medlemslandene bidra til en Haiti-styrke, men få land har vist seg villige til å bidra.

Denne uka konstaterte han at en flernasjonal politistyrke med militære midler er nødvendig for å avvæpne bandene. Haiti venter fortsatt på svar fra FNs sikkerhetsråd på sin anmodning.

Mandag oppfordret Human Rights Watch (HRW) verdenssamfunnet til å gripe inn raskt for å få en slutt på voldsspiralen. Menneskerettsorganisasjonen beskriver en brutal virkelighet i hovedstaden Port-au-Prince.

– Jo lenger vi venter og ikke gjør denne innsatsen, desto flere haitiere kommer til å bli drept, voldtatt og bortført. Og flere mennesker vil måtte lide uten nok å spise, sa HRWs krise- og konfliktdirektør Ida Sawyer.

Anslaget kommer etter meldinger om at volden i Haitis hovedstad Port-au-Prince har økt dramatisk.

Samtidig som det karibiske landet herjes av gjengvold, står det midt oppe i en humanitær og politisk krise. Det anslås at 5,2 millioner haitiere trenger humanitær hjelp, en økning på 20 prosent fra i fjor.

Torsdag advarte en fremtredende gjengleder mot utenlandsk intervensjon. Jimmy Chérizier, best kjent under pseudonymet «Barbecue», ba også innbyggerne i Haiti om å mobilisere mot myndighetene i landet.

Flere nyheter: