Menu
Masseprotestene mot statsminister Benjamin Netanyahu og den israelske regjeringens varslede rettsreformer fortsetter i Israel. Slik så det ut i sentrum av Tel Aviv sist lørdag. Foto: AP / NTB

FN: Israels rettsreform utgjør en trussel mot palestinerne

Den israelske regjeringens varslede rettsreform utgjør en fare for palestinerne, slår en uavhengig granskingskommisjon opprettet av FN fast.

Av NTB | 08.06.2023 17:08:53

Kriminalitet og rettsvesen: Granskingskommisjonen la torsdag fram sin rapport, som blant annet viser til at reformen vil begrense palestinske organisasjoners mulighet til å dokumentere hvordan israelske soldater opererer i de okkuperte områdene.

Reformen åpner også for å deportere palestinere med israelsk statsborgerskap, dersom de gir støtte til palestinsk voldsbruk i de okkuperte områdene.

– De foreslåtte endringene vil undergrave grunnleggende trekk ved maktfordelingsprinsippet som er avgjørende i et demokratisk system, heter det blant annet i kommisjonens 56 sider lange rapport.

– Juridiske eksperter har advart om at reformene kan komme til å svekke beskyttelsen av menneskerettigheter, særlig rettighetene til de mest sårbare, inkludert palestinere, heter det videre.

Den varslede rettsreformen, som vil styrke politikernes makt over rettsvesenet, har høstet krass internasjonal kritikk og utløst massedemonstrasjoner i Israel de siste månedene.

(©NTB)

Flere nyheter: