Menu
Store røykskyer kan sees over Khartoum onsdag forrige uke. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

FN frykter Sudan-konflikten kan skape humanitær krise i regionen

Den pågående volden i Sudan kan sende hele Øst-Afrika ut i en humanitær krise, advarer FN-organet Verdens matvareprogram (WFP).

Av NTB | 30.04.2023 11:44:01

Politikk: – En tredel av landets befolkning sultet allerede før kampene brøt ut. Nå er det mangel på alt, og matvareprisene skyter i været, sier Martin Frick, direktøren for WFP i Tyskland, til DPA.

Lignende prisøkninger har også begynt å komme i nabolandene Tsjad og Sør-Sudan, ifølge Frick. Begge landene har tatt imot tusenvis av flyktninger siden kampene startet i Sudan 15. april. Minst 528 mennesker er døde og 4.599 såret i kampene, ifølge landets helsemyndigheter.

– I Sør-Sudan, som står overfor flom i enkelte områder og tørke i andre på grunn av klimakrisen, har matvareprisene steget med 28 prosent på svært kort tid, sier Frick.

Samtidig er situasjonen svært dårlig på Afrikas Horn, hvor presset på matforsyningen er rekordhøy etter seks mislykkede regnsesonger.

Sudan er rammet av en borgerkrig mellom den mektige RSF-militsen, ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, og den sudanske hæren, ledet av general Abdel Fattah al-Burhan. De har sammen styrt landet siden 2021.

Torsdag kveld gikk de to kamphanen med på en tre dager lang våpenhvile, men søndag morgen er det meldt om luftangrep og artilleriild i den sudanske hovedstaden Khartoum. Ingen av partene har så langt sagt at de har brutt våpenhvilen.

(©NTB)

Flere nyheter: