Menu
FNs generalsekretær António Guterres møtte Tyrkias forsvarsminister i fjor. FN advarer nå om konsekvensene hvis fornyelsen av kornavtalen går i vasken. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

FN: Fornyelse av kornavtalen er kritisk for Afrika

Hvis fornyelsen av kornavtalen med Russland og Ukraina går i vasken, kan resultatet bli katastrofalt for Afrika, ifølge Verdens matvareprogram.

Av NTB | 18.02.2023 14:55:36

Politikk: Forhandlinger om å forlenge kornavtalen skal begynne neste uke. Avtalen, som ble inngått i juli i fjor, gjør det mulig å eksportere ukrainsk korn og andre jordbruksprodukter gjennom havnene sør i Svartehavet under tilsyn av Tyrkia og FN.

Sjef for Verdens matvareprogram, David Beasley, sier at stans i korneksport fra Ukraina er det siste verden trenger nå.

– Med alle krisene vi står overfor i verden, med klimaendringer, tørke og flom, har vi ikke råd til at Svartehavsinitativet mislykkes, sier han.

Russland har antydet at de er misfornøyde med noen aspekter i avtalen og ønsker at sanksjoner knyttet til jordbruk skal oppheves.

Lørdag sa FNs generalsekretær António Guterres at FN har besluttet å bruke 250 millioner dollar på såkalte glemte kriser, blant annet trusselen for sultkatastrofe i Afrika.

Beløpet tilsvarer over 2,5 milliarder norske kroner.