Menu
Redningsarbeidere hjelper en eldre kvinne som er evakuert fra et oversvømt nabolag i byen Kherson. FN sier den humanitære krisen er kraftig forverret i områdene som er rammet av flom etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt denne uken Foto: Libkos / AP / NTB

FN: Den humanitære krisen i Ukraina er kraftig forverret

FN sier at den humanitære krisen, er kraftig forverret i områdene som er oversvømt etter ødeleggelsen av Kakhovka-demningen sør i Ukraina.

Av NTB | 10.06.2023 11:38:56

Ulykker og naturkatastrofer: – Det er først nå vi begynner å se følgene av dette. Den humanitære situasjonen er blitt mye verre, og millioner av mennesker verden overkommer til å merke konsekvensen, sier Martin Griffiths, som leder FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Griffiths sier til nyhetsbyrået AP at 700.000 mennesker i området er uten drikkevann. På sikt vil oversvømmelsen føre til mindre eksport, som igjen kan gi økte matvarepriser og mindre mat til millioner av mennesker i andre deler av verden.

Ukraina – og ikke minst de stor jordbruksområdene i sør som nå er rammet av oversvømmelser – omtales ofte som et av verdens viktigste kornkamre.

Så langt har FN kunnet hjelpe 30.000 mennesker i de flomrammede områdene som er under ukrainsk kontroll. Ifølge Griffiths nektes de adgang til de russiskokkuperte områdene.

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass melder lørdag at over 6000 er evakuert i de russiskkontrollerte områdene.

Parallelt med katastrofeinnsatsen i de flomrammede områdene, jobber FN for å forlenge avtalen som sikrer eksport av korn fra tre ukrainske havner. Både Ukraina og Russland er blant verdens største matvareprodusenter, og avtalen har derfor stor betydning for verdens matvaresikkerhet. Avtalen ble inngått i fjor sommer og er blitt forlenget flere ganger. I mai ble den forlenget fram til midten av juli.