Menu
Innbyggere ser ned på vraket av flyet som styrtet i Pokhara i Nepal søndag. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB

Flystyrt i Nepal har tatt mange liv

Alle fryktes omkommet etter at et fly med 72 personer styrtet i Nepal. Så langt er 40 omkomne funnet, ifølge landets luftfartsmyndigheter.

Av NTB | 15.01.2023 09:18:57

Ulykker og naturkatastrofer: Flyet begynte å brenne etter at det styrtet ved byen Pokhara søndag.

Det var 68 passasjerer om bord, blant dem ti utlendinger, opplyser flyselskapet Yeti Airlines.

Flyet er av typen ATR 72, et tomotors propellfly produsert av fransk-italienske ATR. Det var 15 år gammelt, ifølge Flightradar24.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke opplysninger om hvorvidt det var nordmenn om bord.

Ifølge det indiske nyhetsbyrået ANI var det personer fra Irland, Argentina og Frankrike i flyet, i tillegg til nepalske statsborgere.

Byen ligger rundt 200 kilometer nordvest for Katmandu og er et populært utgangspunkt for turister som skal på fjelltur i Himalaya.

Hundrevis av redningsfolk jobbet søndag i det kuperte terrenget der flyet styrtet. Videoer som er lagt ut i sosiale medier, viser at tykk, svart røyk stiger opp fra ulykkesstedet.

– Brannen pågår fortsatt. Ingen er reddet. Vi forsøker å slukke brannen, sa han etter at redningsmannskap hadde rykket ut til stedet.

Nepals statsminister Pushpa Kamal Dahal har innkalt regjeringen til krisemøte etter flystyrten, melder Katmandu Post.

Nepalsk flyindustri har lenge slitt med dårlig sikkerhet, og EU har lagt ned forbud mot flyginger fra nepalske flyselskaper i sitt luftrom.

Manglende opplæring og vedlikehold av flyene er blant grunnene til den dårlige sikkerheten.

De mange flyulykkene skyldes også at værforholdene i landet kan skifte svært raskt. Åtte av verdens 14 høyeste fjell ligger i Nepal, noe som gjør det til et svært attraktivt turistmål for klatrere fra hele verden.

Flyet var på vei fra hovedstaden Katmandu til Pokhara sentralt i Nepal og styrtet mellom den gamle og nye flyplassen i Pokhara.

En politimann sier til nettavisen Lokantar at det kun er den ene vingen på flyet som er intakt.

Det ble tidlig meldt at det var liten sjanse for å finne overlevende. Etter hvert ble det meldt at minst 40 mennesker var funnet døde, og at redningsarbeidere fortsatt jobbet på stedet.

Flere nyheter: