Menu
En person føres bort av politiet i Causeway Bay-området i Hongkong dagen før 34-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: Louise Delmotte / AP / NTB

Flere pågrepet i Hongkong før 34-årsdagen for Tiananmen-massakren

Politiet i Hongkong har pågrepet minst åtte mennesker dagen før 34-årsdagen for massakren på Tiananmen-plassen i Beijing. Blant dem er flere kunstnere.

Av NTB | 03.06.2023 20:38:53

Krig og konflikter: Det har lenge vært forbudt å minnes ofrene for massakren på det kinesiske fastlandet. De siste årene har myndighetene også slått ned på slike markeringer i Hongkong.

Sent lørdag kveld opplyste politiet at de har pågrepet fire personer for ordensforstyrrelse eller handlinger med opprørsk hensikt. Fire andre er innbrakt, mistenkt for å ha brutt offentlig fred.

Den 4. juni 1989 rykket kinesiske soldater og stridsvogner inn på plassen som på norsk er kjent som Den himmelske freds plass. Målet var å fjerne titusener av studenter som i ukevis hadde demonstrert for demokratiske reformer.

Blant dem som ble pågrepet i Hongkong, var kunstnerne Sanmu Chen og Chan Mei-tung.

– Hongkong-folk, vær ikke redde for dem. Ikke glem 4. juni, ropte Samnu Chen, omringet av politifolk.

Hongkong har gjennom årene vært det eneste stedet i Kina der det har vært lov å markere dagen. I flere tiår møtte titusenvis av mennesker opp til den årlige lystenningen i Victoria Park i sentrum av Hongkong.

Men etter at Kina festet grepet om territoriet, har alle minnesmerker blitt fjernet og offentlige markeringer blitt forbudt.

AFP-journalister så også at politiet tok med seg et ungt par som var kledd i hvitt og bar på hvite krysantemumer. Hvit krysantemum er et symbol på sorg i Hongkong. På spørsmål om de ble pågrepet, svarte mannen med blomster «jeg aner ikke», samtidig som han ble ført bort.

Sist gang Hongkong-kinesere kunne tenne lys for ofrene, var i 2019. Etter det har flere aktivister som har trosset forbudet, blitt dømt til flere år i fengsel.

Hundrevis, om ikke tusenvis, av mennesker ble drept som følge av den brutale maktbruken. Siden har Kina ikke tolerert diskusjoner om det som skjedde.

De kjente aktivistene Kwan Chun-pong og Lau Ka-yee ble pågrepet tidligere lørdag etter at de møtte fram i Victoria Park der man før pleide å tenne lys for ofrene. De bar på blomster og ark der de fortalte at de ville la være å spise i ett døgn minnes ofrene.

(©NTB)

Flere nyheter: