Menu
Fire menn er i Oslo tingrett dømt til lange fengselsstraffer for innførsel av store menger narkotika til Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fire menn dømt til fengsel i opptil 19 år for organisert narkotikakriminalitet

Fire menn er i Oslo tingrett dømt til henholdsvis 19, 18 og et halvt, 16 og 11 års fengsel for innførsel av store mengder narkotika til Norge.

Av NTB | 20.01.2023 11:25:29

Kriminalitet og rettsvesen: Saken gjelder blant annet innførsel av 81 kilo amfetamin, 8 kilo kokain, 30 kilo MDMA, 15 kilo hasj, 40.000 ecstasytabletter og 230 liter GBL, og salg av narkotika. Stoffet ble skaffet i Nederland før det ble fraktet til Norge via Sverige. Noe av det ble fraktet i båt den siste biten inn i Norge.

To 48 år gamle nordmenn er dømt til henholdsvis 19 og 16 års fengsel, en 42 år gammel mann fra Sverige er dømt til 18 og et halvt års fengsel, mens en 43 år gammel mann fra Nederland er dømt til 11 års fengsel i saken.

Ingen av dem ville svare på om de erkjente straffskyld eller forklare seg da saken gikk i Oslo tingrett mellom oktober og desember i fjor.

I tillegg ble det forsøkt å innføre rundt 44 kilo hasj og 6 kilo marihuana 1. mai samme år, men stoffet ble beslaglagt av politiet i Strömstad.

Saken ble rullet opp etter at norsk politi fra april til juni 2020 mottok tekstmeldinger innhentet av franske og nederlandske myndigheter fra en kryptert meldingstjeneste. Meldingene viste det politiet og retten mener er kommunikasjon om narkotikaleveranser, og kort tid etter at politiet mottok de første meldingene begynte de å spane på og avlytte de to nordmennene og svensken.

Høsten ble disse tre pågrepet, før nederlenderen ble pågrepet i fjor vår og utlevert til Norge.

Nordmannen som ble dømt til den strengeste fengselsstraffen 53 ble i 2005 dømt til 15 års fengsel for narkotikakriminalitet, og slapp ut i 2014.

Nederlenderen er tidligere også dømt i Sverige for narkotikakriminalitet, og slapp i 2019 ut etter å ha sonet drøyt fire år av en dom på åtte års fengsel.

Det enorme partiet med forskjellige narkotiske stoffer kom over svenskegrensa ved Iddefjorden i Halden 10. april 2020. Mesteparten ble etter hvert tatt med videre til Oslo og fordelt til flere personer på ulike steder.

Oslo tingrett mener at nordmannen som ble dømt til 19 års fengsel og svensken som ble dømt til 18 og et halvt års fengsel hadde sentrale roller i innførselen av det store narkotikapartiet som kom til Norge 10. april 2020. Retten mener at den andre nordmannen blant annet sto for selve innførselen, mens nederlenderen bisto svensken med å få sendt narkotikaen til Sverige og senere til Norge.

Flere nyheter: