Menu
En 24 år gammel jente ble drept i angrepet. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Fire drept og seks såret i Hamas-angrep i Jerusalem

Fire personer ble drept og seks såret i et skyteangrep som Hamas påtok seg ansvar for, i Jerusalem torsdag. Angriperne ble skutt og drept på stedet.

Av NTB | 01.12.2023 00:09:38

Kriminalitet og rettsvesen: To menn åpnet ild mot folk som ventet på bussen i den vestlige utkanten av byen torsdag morgen. En 24 år gammel kvinne ble drept på stedet. En 73 år gammel rabbiner og en 67 år gammel kvinne døde senere av skadene de fikk, skriver Times of Israel.

Gjerningspersonene ble skutt på stedet av to soldater og en sivil som befant seg i området. Ifølge politi var de brødre på 38 og 30 år, og begge ble drept.

– To bevæpnede terrorister ankom stedet i en bil og åpnet ild mot sivile ved et busstopp. De ble nøytralisert av sikkerhetsstyrker og sivile som var i nærheten, uttaler politiet.

En fjerde person, en israeler som var på stedet der angrepet skjedde og som begynte å skyte mot gjerningsmennene, ble feilaktig utpekt som terrorist av soldatene.

Videoopptak fra stedet viser at den sivile mannen løftet hendene i været og tryglet soldatene om å ikke skyte ham. Deretter ble han skutt i magen av sikkerhetsstyrkene. Han falt til bakken og døde senere av skadene, skrev Haaretz torsdag kveld.

De to soldatene og den sivile som gikk til motangrep, åpnet ild bare sekunder etter at angrepet begynte. Hamas har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Denne operasjonen er en naturlig respons på den uhørte kriminaliteten som skjer på Gazastripen og mot barn i Jenin, sier Hamas i en uttalelse.

I Jenin på den okkuperte Vestbredden er det en flyktningleir hvor det stadig er voldelige sammenstøt mellom israelske soldater og militante palestinere.

Topp-politikeren Benny Gantz sier at angrepet er nok et eksempel på at terrorisme må nedkjempes «med styrke og besluttsomhet»

Hendelsen skjedde samme morgen som den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og Hamas ble utvidet. Før våpenhvilen tok til, hadde Israel drept over 14.000 mennesker på Gazastripen, ifølge tall fra myndighetene i Gaza.

Angrepet skjedde klokka 7.40 torsdag morgen lokal tid. For flere av ofrene er tilstanden kritisk.

Angriperne bodde ifølge israelsk politi i Øst-Jerusalem, skriver Haaretz.

Ifølge sikkerhetstjenesten Shin Bet var de to angriperne tilknyttet Hamas og begge hadde tidligere sonet for terrorrelatert virksomhet.

Da den ene ble dømt i 2010, sa advokaten hans følgende under rettssaken:

– Min klient er en normal person. Han var en student. Nå er han i fengsel. Han kommer til å bli løslatt når han er mye eldre, og jeg tviler ikke på at han har lært leksen sin.

Overvåkingsvideo viser en bil som stanser like utenfor busstoppet på en motorvei. To menn stormer ut, bevæpnet med pistol og automatvåpen. På kloss hold skyter de mot folkemengden. Få sekunder senere løper de tilbake til bilen, men de blir begge skutt da de forsøker å sette seg inn.

Tidligere på torsdagen sa israelsk politi at de to angriperne var tilknyttet Hamas, og at de tidligere var domfelt for terroraktiviteter.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier angrepet er en påminnelse om «terrortrusselen som Israel og israelere står overfor hver eneste dag». Blinken er i Israel torsdag.

Flere nyheter: