Menu
Finnmark Ap ønsker Helga Pedersen som partisekretær i Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB

Finnmark Ap vil ha Helga Pedersen inn i partiledelsen – det kan få følger for Bjørnar Skjæran

Finnmark Ap ønsker Helga Pedersen som partisekretær. Pedersen stiller seg til disposisjon. Dermed har Bjørnar Skjæran kun støtte fra ett fylkeslag i nord.

Av NTB | 20.04.2023 12:24:07

Politikk: Helga Pedersen bekrefter at hun stiller seg til disposisjon for å bli partisekretær hvis flertallet i valgkomiteen ønsker henne.

– Ja, det stemmer, sier Pedersen til TV 2.

Vadsø-ordfører og styremedlem Wenche Pedersen i Finnmark Ap bekreftet til NRK torsdag at de vil ha Helga Pedersen som partisekretær.

Saken ble behandlet på et styremøte i Finnmark Ap onsdag.

– Det blir en helt ny situasjon. Vi skjønner at Nord-Norge ikke kan ha to i ledelsen, men hvis det er en sjanse for å få Helga Pedersen som partisekretær, så er det vår første prioritet, sier Wenche Pedersen til NRK.

Til TV 2 utdyper hun:

– Det er en fantastisk mulighet for Finnmark og for Arbeiderpartiet. Hun har et klokt hode, er godt likt, men hun har også politisk teft og organisatorisk innsikt. Hun har også minoritetsbakgrunn. Jeg har forstått at det er flere fylkeslag som har tenkt på den muligheten. Da er det ekstremt viktig at de får beskjed, sier Wenche Pedersen.

Skjæran er ikke nevnt i fylkeslagets innspill, bekreftet hun.

Ifølge opplysninger til Dagbladet, TV 2 og VG har valgkomiteen dessuten diskutert å vrake Skjæran til fordel for næringsminister Jan Christian Vestre.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Lurøy, Tarjei Østrem, er svært kritisk til dette.

Østrem, som kommer fra Skjærans hjemkommune, sier til VG at han «ikke vil si et vondt ord om Vestre», men han mener at Vestres formue vil være en utfordring.

– Vi ser jo hvordan Støre har slitt med å forsvare sosialdemokratiet med alt fokuset på hans formue. Så skal vi få inn en person med dobbelt så stor formue som Støre i ledelsen. Det ser ikke helt bra ut, sier han.

– Samtidig så har vi ikke fått tydelig nok fram våre sosialdemokratiske verdier de siste årene, og det forsterkes bare når ledelsen blir en elite med store formuer, sier Østrem til VG.

Han tror valgkomiteen fisker etter signaler og rett og slett tester ut forslag.

– Så får vi håpe det er flere enn meg som gir tydelig beskjed og stiller seg kritisk. For jeg tror ikke dette blir godt mottatt, sier han.

Wenche Pedersen sier til VG at de kommer til å støtte Skjæran dersom Helga Pedersen ikke velges.

– Jeg oppfatter at vår støtte til Bjørnar Skjæran ligger der hvis vi ikke får inn Helga Pedersen, sier hun.

I dag er Bjørnar Skjæran nestleder, mens Kjersti Stenseng er partisekretær. Begge har signalisert at de ønsker å fortsette i vervene. NTB har vært i kontakt med dem, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Opprinnelig hadde fylkeslaget uttrykt støtte til Bjørnar Skjæran som nestleder, men dette har endret seg etter at Helga Pedersen ble aktuell til partiledelsen, opplyser ordføreren.

Mens Skjæran har støtte i Nordland, har Troms Ap spilt inn Tonje Brenna i partiledelsen og at Troms-representant Cecilie Myrset fortsetter i sentralstyret, opplyste nestleder Tone Marie Myklevoll til NTB onsdag.

Egentlig synes han det er urettferdig å holde formuene mot dem, fordi de har arvet penger.

Flere nyheter: