Menu
En ukrainsk soldat skyter mot russiske stillinger ved fronten utenfor Tsjasiv Jar i Donetsk-regionen øst i landet. Bildet er tatt 15. mai. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Financial Times: Store mengder serbiske artillerigranater er sendt til Ukraina

Serbia har siden 2022 solgt store mengder artillerigranater til vestlige land. Ammunisjonen er deretter sendt videre til Ukraina, skriver Financial Times.

Av NTB | 22.06.2024 20:53:17

Politikk: Serbia er verken medlem av Nato eller EU, og regnes for å ha et nært forhold til Russland. Skepsisen til Vesten har blant annet røtter i Natos væpnede inngripen i landet i 1999. Landet er ett av bare to i Europa som ikke slutter opp om sanksjonene mot Russland, ifølge avisen.

Til tross for det har Serbia diskret trappet opp salget av ammunisjon til vestlige land.

Anslag viser ifølge Financial Times at serbiske artillerigranater verdt rundt 800 millioner euro har havnet i Ukraina siden den russiske invasjonen i 2022. Summen tilsvarer rundt 9 milliarder norske kroner.

Serbias president Aleksandar Vučić bekrefter at summen er omtrent riktig. Han sier han ikke tar parti i krigen, men ser det hele som en forretningsmulighet.

– Dette er en del av vår økonomiske gjenreisning og er viktig for oss. Ja, vi eksporterer ammunisjonen vår. Vi kan ikke eksportere til Ukraina eller Russland, men vi har hatt mange kontrakter med amerikanerne, spanierne, tsjekkerne og andre, sier Vučić.

– Hva de til slutt gjør med den, er ikke min sak, fortsetter han, og sier at «vi har venner både i Kyiv og Moskva».