Menu
Indonesias utenriksminister Retno Marsudi under en pressekonferanse fredag der hun fortalte at myndighetene forsøkte å redde ofre for menneskehandel. Dagen etter kom meldingen om at over tusen var reddet. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB

Filippinene: Over tusen ofre for menneskehandel er reddet

Over tusen mennesker fra flere asiatiske land er reddet på Filippinene etter å ha blitt utsatt for menneskehandel og tvunget til å utføre svindel på nettet.

Av NTB | 06.05.2023 13:24:21

Kriminalitet og rettsvesen: Personene ble funnet da politiet gikk til aksjon mot bygninger i byen Mabalacat torsdag denne uken, opplyser politiets talskvinne, Michelle Sabino, på en pressekonferanse i Manila lørdag.

De siste månedene har alarmen gått over nettsvindel som ofte utføres av ofre for menneskehandel. De blir enten lurt eller tvunget til å få folk til å utføre falske investeringer med kryptovaluta.

I alt 1.090 personer ble reddet i aksjonen, ifølge Sabino. De skal ha blitt brukt til å lure personer i USA, Europa og Canada.

– Du er som en fange uten en calle. Du får ikke engang lov til å snakke med romkameratene, sier Sabino.

Etter at arbeidsdagen var over, ble de fulgt rett til sovesalen, og de fikk ikke lov til å gå ut av bygningen.

De fleste ofrene er fra Kina, Vietnam, Indonesia og Filippinene, men noen er også fra Malaysia, Thailand, Taiwan, Myanmar, Hongkong og Nepal, opplyser politiet.

Minst tolv personer er pågrepet og siktet for menneskesmugling. Politiaksjonen ble iverksatt etter at Indonesias ambassadør til Manila ba myndighetene om hjelp til å finne indonesiske statsborgere som hadde bedt om hjelp.

De skal ha blitt fratatt passene sine og tvunget til å jobbe opptil 18 timer per dag. Hvis de snakket med kolleger eller tok for mange pauser, ble de trukket i lønn, ifølge etterforskerne.

De skal ha blitt opplært i å lure utlendinger til å kjøpe kryptovaluta eller å sette pengene inn på falske bankkontoer. Metoden var å late som om de ønsket å innlede et kjærlighetsforhold.

(©NTB)

Flere nyheter: