Menu
Prisøkningene gjør at ferien blir annerledes enn planlagt for mange nordmenn i år. FOTO: Frende forsikring

Ferieplanene endres med høyere priser

Det er store regionale forskjeller når det gjelder endringer i ferieplaner med et økende prisnivå. I Rogaland påvirkes innbyggeren langt mindre enn i andre regioner.

Av Egil M Solberg | 28.06.2023 10:03:37

Ferieplaner: Prisøkningene gjør at ferien blir annerledes enn planlagt for mange nordmenn i år.

1000 nordmenn er spurt om de endrer reiseplanene sine i sommer på grunn av prisøkningene.

Oversikten under viser hvor mange som svarer at de tar grep, fordelt på de ulike fylkene våre. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Frende Forsikring.

Troms og Finnmark – 72 prosent
Vestfold og Telemark – 65 prosent
Nordland – 64 prosent
Innlandet – 61 prosent
Møre og Romsdal – 61 prosent
Vestland – 59 prosent
Viken – 57 prosent
Trøndelag – 53 prosent
Agder – 48 prosent
Oslo – 48 prosent
Rogaland – 39 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen)

Flest i nord endrer ferien

– Det er enorme forskjeller. Nesten dobbelt så mange i Troms og Finnmark endrer på planene sammenlignet med i Rogaland, sier skadesjef på reise i Frende, Petter Lassen.

– Flyprisene har blitt mye høyere det siste året og mange i nord merker nok dette ekstra godt. For eksempel ser vi at Oslo-folk, som har flest direkteruter til utlandet, er blant de som endrer minst på ferien, sier skadesjefen.

Likevel sier 1 av 2 at de må knipe på ferieplanene, også i hovedstaden.

– Ikke overrasket

I landet som helhet sier 56 prosent av de spurte at de endrer reiseplanene i sommer. De resterende 44 prosentene reiser som før, uten endringer.

– Jeg er ikke overrasket over at mange ser seg nødt til å justere på planene sine. I tillegg til økte flypriser gjør en svak kronekurs, dyrere hoteller og økte levekostnader i hverdagen at feriebudsjettet er bunnskrapt for en del akkurat nå, sier Lassen.

– Vi vet heller ikke hvordan renta utvikler seg i høst. Ekspertene forventer flere hevinger og boligprisene biter seg fast på et høyt nivå. Vi er også spente på hvordan matprisene er om noen måneder. Mange kjenner nok på at de må være litt føre var og justerer sommerplanene deretter, sier skadesjefen.

Disse endringene gjør vi i sommer

Så hva gjør alle de som legger nye planer?

– De fleste sier at de reiser mindre i sommer enn de hadde tenkt. Mange får seg altså en ferie, men de reiser gjerne over kortere tid eller flytter seg mindre rundt. Noen sier at de dropper utenlandsferien de hadde sett for seg og blir i Norge. Og noen sier også at de blir hjemme og ikke reiser bort i det hele tatt denne sommeren, sier Petter Lassen.

Flere nyheter: