Menu
FBI-dokumenter fra 1980-tallet avslører at en mann planla et attentat på monarken under hennes USA-besøk i 1983. Arkivfoto: Jon Eeg / NTB

FBI-dokumenter avslører mulig attentat på dronning Elizabeth

FBI-dokumenter som nylig ble kjent for offentligheten, avslører at en mann skal ha planlagt å drepe dronning Elizabeth under hennes besøk i California i 1983.

Av NTB | 26.05.2023 13:28:57

Politikk: Den mulige trusselen om et attentat kom etter en telefonsamtale fra en mann som hevdet at datteren hans, ble drept i Nord-Irland av en gummikule, ifølge dokumentene til FBI. Dokumentene referer også til en bar som ofte ble besøkt av sympatisører fra den paramilitære organisasjonen, Den irske republikanske armé (IRA).

Ifølge dokumentene hadde mannen planlagt å skade dronningen ved å «slippe en gjenstand» fra Golden Gate Bridge ned på den kongelige yachten Britannia mens den seilte under broen. Dersom det ikke lyktes, ville han prøve å drepe dronningen under hennes besøk til Yosemite nasjonalpark.

Dronning Elizabeth og ektemannen prins Philip besøk til USAs vestkyst i februar og mars 1983 gikk imidlertid trygt for seg. FBI skriver likevel i en fil datert fra 1989 at trusler fra IRA alltid var til stede når det gjaldt det britiske monarkiet.

Fire år før USA-besøket drepte IRA, som var motstandere av britenes styre i Nord-Irland, prins Philips onkel Louis Mountbatten i et bombeangrep i Irland. Han var en britisk admiral og sto kongefamilien nær.

Gjennom sitt 96 år lange liv var dronning Elizabeth, som døde i september i fjor, mål for flere attentatplaner fra den irske paramilitære gruppen.

(©NTB)

Flere nyheter: