Menu
Antallet nyregistrerte biler gikk ned i april i år sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Tore Meek / NTB

Færre nye biler på veiene i april

Antallet nybilregistreringer i april gikk ned med nesten 8 prosent sammenlignet med april i fjor. Elbiler utgjør nå over 80 prosent av alle nyregistreringer.

Av NTB | 02.05.2023 13:04:18

Økonomi og næringsliv: Antall nybilregistreringer i april endte på 8.976, det er 7,7 prosent lavere enn i april i fjor. Samlede tall for årets fire første måneder viser at antallet førstegangsregistrerte nye personbiler gikk ned 10,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2022.

En strammere økonomi, kombinert med moms på elbiler og økte bilavgifter, preger nybilsalget.

Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) sier i en pressemelding at det har blitt tydelig at folks privatøkonomi er under større press.

– Det ser ut til at mange velger å ta mer nøkterne valg enn for bare kort tid siden. Høyere renter, kraftig prisstigning, dyrere strøm og andre faktorer har bidratt til dette.

Av alle de 37.641 nye personbilene som har fått skilter så langt i år, er det én modell som stikker seg ut: Tesla Model Y, en mindre utgave av den populære elbilen, sto for en firedel av hele markedet. På andre og tredjeplass fulgte Volkswagen ID. 4 og Toyota bz4X ved utgangen av april.

– I løpet av få år kommer et langt større utvalg av mindre og små biler. Det vil være biler med både topp moderne teknologi og god rekkevidde. Samtidig vil dette være rimeligere og attraktive biler for mange i en tid med sterkt press på privatøkonomien, sier Solberg Thorsen.

Han viser også til at salget av store dyre luksusbiler går markant ned, og at det er et tegn på endring.

Bruktmarkedet er fortsatt Norges største bilbutikk, og så langt i år har over 160.000 biler skiftet eier. Dette er på nivå med samme tid i 2022. Økningen i antall elbiler i bestanden speiles også i bruktmarkedet, og 18 prosent av eierskiftene i år er elbiler.

(©NTB)

Flere nyheter: