Menu
Program mot ruspåvirket kjøring er et alternativ til fengsel for de som dømmes for fyllekjøring, og som har et problem med rus og alkohol. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Færre dømmes til å gjennomføre program mot fyllekjøring

I fjor gjennomførte 355 personer program mot ruspåvirket kjøring. Det er det laveste antallet siden programmet startet i 2009.

Av NTB | 20.07.2023 08:33:04

Kriminalitet og rettsvesen: Året da flest personer ble dømt til å gjennomføre program mot ruspåvirket kjøring, var i 2011, med 574 dømte. Første året ordningen ble tatt i bruk, i 2009, var antallet 485 personer, det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Kriminalomsorgen.

Program mot ruspåvirket kjøring er et alternativ til fengsel for de som dømmes for fyllekjøring og som har et problem med rus og alkohol.

– Det gjelder jo for de rusmisbrukerne som kjører gjentatte ganger med promille, eller annen rus, sier leder Johnny Bjørkli i Oslo friomsorgskontor til kanalen.

Bjørkli mener det er synd at færre dømmes, eller samtykker, til denne straffen, da programmet har vist gode resultater.

– Vi har veldig god effekt mot gjentatt ruspåvirket kjøring, vi har tilbakefall nå på cirka 8 prosent, sier Bjørkli og viser til siste femårsperiode.

Bjørkli mener det er vanskelig å fastslå en eksakt grunn. Han peker på at ettersom straffedømte selv må samtykke, kan flere velge å sone korte dommer i fengsel. En annen årsak kan være at de får dom om fotlenke i stedet.

(©NTB)

Flere nyheter: