Menu
Josep Borrell sier han ikke vil akseptere betingelser som forsinker utbetaling av EU-bistand til de palestinske selvstyremyndighetene. Foto: Christine Olsson / TT / AP / NTB

EUs utenrikssjef motsetter seg bistandsnekt til palestinske myndigheter

Josep Borrell er sterkt imot å stanse den økonomiske hjelpen til de palestinske selvstyremyndighetene som reaksjon på antisemittiske innhold i skolebøker.

Av NTB | 14.05.2023 09:14:15

Politikk: Da EU-budsjettet vedtok sitt budsjett denne uken, var det lagt inn et krav om at «problematisk og hatefullt innhold» i palestinske skolebøker og læremidler må fjernes før bistanden på 300 millioner euro per år kunne betales ut. Beløpet tilsvarer nesten 3,5 milliarder kroner med dagens kurs.

EU-kommissær Olivier Varhely, som har ansvar for forholdet til EUs naboer, har kunngjort en ny undersøkelse av skolebøkene.

Forbeholdet får EUs utenrikssjef til å reagere kraftig.

. De palestinske myndighetene er i en svært presset situasjon og risikerer konkurs dersom bistanden fra EU hindres. Som utenrikssjef vil jeg ikke tillatte dette, sier Borrell til nyhetsbyrået AFP i forbindelse med et uformelt utenriksministermøte i Stockholm.

– EUs utenrikstjeneste har allerede håndterte dette spørsmålet overfor de palestinske myndighetene. Vi trenger ingen ny studie eller andre ting som kan forsinke utbetalingen, sier Borrell. Han viser til at en forsinkelse i EU-utbetalingene for to år siden førte til at folk gikk glipp av nødvendig hjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: