Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell foreslår at EU gjenopptar overvåkingen av grensen mellom Gaza og Egypt ved Rafah sør på Gazastripen. Foto: AP / NTB

EUs utenrikssjef fordømmer Rafah-angrep

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer de siste angrepene fra Israel mot Rafah sør på Gazastripen.

Av NTB | 27.05.2024 15:13:02

Krig og konflikter: – Jeg er forferdet over nyhetene fra Rafah om at israelske bombeangrep har drept flere titall fordrevne, blant dem små barn. Jeg fordømmer dette på sterkeste vis, skriver Borrell på X/Twitter mandag.

Minst 40 mennesker, de fleste barn og kvinner, ble drept i et angrep mot området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah på Gazastripen søndag kveld, ifølge sivilforsvaret i Gaza.

– Det finnes ikke noe trygt sted i Gaza. Disse angrepene må stanse øyeblikkelig. ICJs ordre og folkeretten må respekteres, sier Borrell.

Også Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener de siste israelske angrepene er et grovt brudd på ICJs kjennelse.

– Jeg kommer til å legge et forslag om dette på bordet, sa Borrell på vei inn til EUs utenriksministermøte mandag, ifølge Ritzau.

– Men det er ikke bare vi som skal ta en beslutning om dette. Det må også egypterne, palestinerne og Israel, påpeker han.

Ifølge en høytstående tjenestemann i EU har flere aktører, blant dem Israel, bedt EU om å trå til.

En forutsetning er imidlertid at krigshandlingene tar slutt.

Også mellom 2005 og 2007 overvåket EU grensetrafikken ved Rafah. Innsatsen tok slutt da Hamas tok makten i Gaza med militære midler.

Angrepet skjedde to dager etter at FNs øverste domstol ICJ beordret en stans i angrepene mot Rafah.

Borrell ønsker også at EU skal gjenoppta overvåkingen av grensen mellom Gaza og Egypt ved Rafah sør på Gazastripen.

Helt konkret dreier forslaget seg om en relansering av operasjonen EUBAM Rafah – EU Border Assistance Mission to the Rafah Crossing, som er en ikke-væpnet overvåkingsoperasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: