Menu
EU vil ha forbud mot salg av nye biler med forbrenningsmotor fra 2035, men Tyskland og Italia sier nei. Foto: AP / NTB

EU utsetter vedtak om forbud mot nye bensin- og dieselbiler

EU utsetter avstemmingen om et forslag om å forby produksjon og salg av nye biler med forbrenningsmotor etter 2035. Det skjer etter motstand fra Tyskland og Italia.

Av NTB | 03.03.2023 13:05:45

Vær: EUs medlemsland vil i god tid komme tilbake til dette, heter det i en kunngjøring fra det svenske EU-presidentskapet.

Avstemningen om forslaget skulle etter planen ha vært holdt tirsdag, og det ble ansett for å være en formalitet ettersom EU-parlamentet og medlemslandene kom fram til enighet i oktober. I siste liten slår imidlertid Tyskland og Italia retrett.

Tyskland mener det bør gjøres unntak for biler med forbrenningsmotor som benytter syntetisk drivstoff produsert ved hjelp av fornybar energi, og som dermed ikke fører til utslipp av skadelige klimagasser.

EU-kommisjonen har ikke åpnet for et slikt unntak, og Tyskland vil derfor ikke støtte forslaget som innebærer forbud, opplyste transportminister Volker Wissing tidligere i uka.

Italia, som i likhet med Tyskland har en stor bilindustri, vil også si nei til forslaget, opplyste landets minister for miljø og energisikkerhet Gilberto Pichetto Fratin tirsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: