Menu
Belgias statsminister Alexander De Croo håper EU kan samle seg om en forent posisjon når det gjelder krigen på Gazastripen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU-toppmøtet splittet om Gaza

En rekke EU-land vil ha våpenhvile på Gaza-stripen, men tviler på at EU-toppmøtet vil komme med en erklæring som oppfordrer til dette.

Av NTB | 15.12.2023 12:50:04

Politikk: På EU-toppmøtet fredag står krigen mellom Israel og Hamas på dagsordenen. Flere av de 27 medlemslandenes stats- og regjeringssjefer håper EU kan finne en forent posisjon.

– Situasjonen i Gaza har forverret seg dramatisk. Det er avgjørende at EU finner en felles posisjon om vi skal kunne spille en rolle i konflikten, sier Belgias statsminister Alexander De Croo.

Belgia overtar formannskapet i EU fra årsskiftet av.

– Drapene på uskyldige i Gaza må stanses. Vi må ha full humanitær tilgang, og gislene må løslates, sier De Croo.

– Flertallet av EU-land ønsker en våpenhvile. Det kan man se av avstemningen i FN. Men beslutninger om utenrikspolitikk må være enstemmige. Det er ett eller to land som ikke støtter dette fordi de mener at det kan forhindre Israel i å forfølge terrorister. Det er jeg uenig i, sier Varadkar.

12. desember vedtok FNs hovedforsamling med stort flertall å kreve en umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Som kjent endte toppmøtet med en erklæring om «pauser».

– Etter dette har situasjonen i Midtøsten forverret seg dramatisk, påpeker De Croo.

Irlands statsminister Leo Varadkar peker på at de fleste EU-landene ønsker en våpenhvile i Gaza. Men han tviler på at det vil bli enighet om å oppfordre til dette på toppmøtet.

Varadkar tror samtidig at EU kan bevege seg bort fra den mer proisraelske linjen man valgte å legge seg på i oktober. Da diskuterte EU-toppmøtet heftig om man skulle be om en humanitær «pause» eller «pauser» i Gaza.

(©NTB)

Flere nyheter: