Menu
Nato og EU inngikk tirsdag en ny avtale om økt samarbeid. Det ble markert under en felles pressekonferanse i Brussel der EU-president Charles Michel (t.v.), Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (i midten) og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen (t.h.) deltok. Foto: AP / NTB

EU og Nato undertegnet ny samarbeidsavtale

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har inngått en ny avtale om samarbeid.

Av NTB | 10.01.2023 15:36:14

Politikk: Felleserklæringen mellom EU og forsvarsalliansen er den tredje i rekken.

Samarbeidet har fått økende betydning som følge av Russlands invasjon av Ukraina, og EU og Nato lovet tirsdag å øke støtten til regimet i Kyiv.

– Vi må fortsette å styrke partnerskapet mellom Nato og EU, og vi må trappe opp støtten vår til Ukraina ytterligere, sa Stoltenberg etter signeringen.

EU-landene, hvorav de fleste også er medlemmer i Nato, har alt støttet Ukraina med flere titall milliarder kroner i militærhjelp for å gjøre landet i stand til å forsvare seg mot russiske styrker.

– Ukraina må etter min mening få alt det militære utstyret de trenger og kan håndtere for å forsvare seg, sier Ursula von der Leyen.

– Det innebærer selvsagt avanserte luftvernsystemer, men også andre typer avansert militært utstyr, all den tid dette er nødvendig for å forsvare Ukraina, sier hun.

De fleste EU-land er medlemmer av Nato, men ikke alle Nato-land er medlem av EU.

Nato-landet Tyrkia anerkjenner ikke EU-landet Kypros, noe som skaper utfordringer i samarbeidet mellom de to organisasjonene.

(©NTB)

Flere nyheter: