Menu
EU-kommisjonen myker opp reglene for statsstøtte til selskaper som driver med fornybar energi. Endringen er et svar på amerikanske og kinesiske subsidier og blir kunngjort dagen før EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen besøker USAs president Joe Biden. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

EU myker opp reguleringer av grønne subsidier

EU-kommisjonen myker opp reglene for statsstøtte til selskaper som driver med fornybar energi. Endringen er et svar på amerikanske og kinesiske subsidier.

Av NTB | 09.03.2023 17:45:40

Natur og miljø: EU-kommisjonen sier tirsdag at de oppmykede reglene vil gjelde virksomhet som skal framskynde overgangen til fornybar energi og energilagring, og vil vare ut 2025. De vil også gjelde for statsstøtte til selskaper som driver med avkarbonisering av produksjonsprosesser i industrien.

I «eksepsjonelle tilfeller» vil medlemsland kunne gi tilsvarende statsstøtte som andre land, for å motarbeide «risikoen for at investeringer blir flyttet ut av Europa», opplyser EU-kommisjonen.

Formålet med regelendringene er å hindre at europeiske selskaper flytter driften til USA for å dra nytte av de grønne subsidiene som regjeringen der lokker med, eller til Kina.

I president Joe Bidens gigantiske skattepakke Inflation Reduction Act (IRA) skal 3.700 milliarder kroner brukes på å subsidiere grønn industriutvikling i USA.

Den inkluderer blant annet skattefordeler for amerikanskproduserte elbiler og batterier, noe som har ført til misnøye hos europeiske produsenter. EU-lobbyister har forsøkt å overtale USA til å gjøre unntak for europeiske selskaper, men uten særlig framgang.

Biden tar imot EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Det hvite hus fredag.

Flere nyheter: