Menu
Ungarns statsminister Viktor Orban står fortsatt steilt imot at EU skal åpne døren for Ukraina. Men presset mot ham. Arkivfoto: Szilard Koszticsak / AP / NTB

EU-ledere øker presset mot Orban

EU-ledere øker presset på Ungarns Viktor Orban for å få ham til å snu og si ja til å åpne EUs dør for Ukraina.

Av NTB | 13.12.2023 11:09:49

Økonomi og næringsliv: Blant dem som har kontaktet Orban i forkant av EU-toppmøtet torsdag og fredag, er Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

– Jeg hadde en god samtale med Ungarns statsminister Viktor Orban i går. Understreket behovet for å stå sammen i disse utfordrende tider. Ukraina hører til i den europeiske familien, skriver Frederiksen på X/Twitter onsdag, ifølge Ritzau.

Ettersom vedtaket krever enstemmighet, har Ungarn i praksis vetorett.

Også EU-president Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron har lagt tungt press på Orban.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har vært på rundreise den siste uka, med besøk i både Argentina, der han så vidt møtte Orban, og USA. Onsdag kom han til Norge for å møte nordiske ledere.

Om han også vil dukke opp på EU-toppmøtet i Brussel torsdag, gjenstår å se.

Spanias statsminister Pedro Sachez sier på sin side at han ønsker at medlemsforhandlingene starter allerede før årsskiftet, mens Spania fortsatt har formannskapet i EU.

– Jeg startet formannskapet med en reise til Kyiv og håper å avslutte det med å åpne forhandlinger om medlemskap. Tiden er inne for at EU åpner døra for Ukraina, og også Moldova og landene på Vest-Balkan, sier han.

– Hvis man ser på tallene, de økonomiske analysene og tar på alvor at forhandlinger med Ukraina faktisk kan ende opp med medlemskap – og ikke bare er en politisk gest, da må vi si at denne tanken for øyeblikket er absurd, latterlig og useriøs, sa Orban.

I potten ligger også medlemskapsforhandlinger med Moldova og Bosnia-Hercegovina. Det er foreløpig uklart om et nei til Ukraina også vil bety nei til disse to landene.

Også et vedtak om dette krever enstemmighet på toppmøtet.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreket i en uttalelse onsdag hvor viktig det er at EU bevilger midlene – som Ukraina sårt trenger for å holde seg flytende.

– Mens krigen trekker ut, må vi vise hva det innebærer å støtte Ukraina så lenge det trengs, framholdt von der Leyen.

Orban har i ukevis holdt fast ved at han, som den eneste av EUs 27 ledere, vil si nei til å åpne for medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

Mandag var hans utenriksminister Dmytro Kuleba i Brussel. Der slo han fast at det vil være «katastrofalt» for Ukraina om håpet om en framtid i EU blir satt på pause etter nesten to års krig mot Russland.

Men Orban står på sitt. I en tale til den ungarske nasjonalforsamlingen onsdag slo han igjen fast at å åpne døra for Ukraina nå verken er i Ungarns eller EUs interesse, ifølge Reuters.

Orban sier også blankt nei til EU-kommisjonens forslag om å utvide EUs langtidsbudsjett for å gi Ukraina 50 milliarder euro, rundt 590 milliarder kroner.

(©NTB)

Flere nyheter: