Menu
Skal ukrainsk korn fortsatt kunne finne veien ut i verden gjennom Europa? EU-kommisjonen sliter med å finne en løsning. Foto: NTB / AP

EU i spagaten om ukrainsk korn

EU er splittet i spørsmålet om det midlertidige importforbudet mot ukrainsk korn i fem EU-land skal forlenges eller oppheves.

Av NTB | 15.09.2023 10:22:32

Økonomi og næringsliv: Ved midnatt fredag utløper forbudet. Fredag formiddag var det fortsatt helt uvisst hva EU-kommisjonen kommer til å bestemme seg for.

– Vi jobber med saken, er alt en talsperson vil si til NTB.

Kornforbudet ble innført i begynnelsen av mai for å sikre at landbruksvarer fra Ukraina kunne nå ut i verden via såkalte «solidaritetsveier» gjennom Europa.

Etter at kornavtalen med Russland opphørte i juli, har Ukraina vært helt avhengig av disse solidaritetsveiene.

Importforbudet gjelder fire landbruksprodukter fra Ukraina – hvete, mais, raps og solsikke – som altså ikke kan selges innenfor disse landenes grenser.

Saken har ført til heftig debatt mellom EU-landene, der et flertall av landene samt Ukraina krever det midlertidige importforbudet fjernet.

Også nasjonalforsamlingen i Bulgaria går nå inn for dette. Torsdag vedtok et flertall av de folkevalgte en resolusjon om å oppheve forbudet i «solidaritet med Ukraina».

Bulgaria har nemlig opplevd sterkt økende priser som følge av importforbudet.

De fire landene truer med å innføre egne forbud mot kornimport fra Ukraina dersom det ikke skjer.

– Polen vil ikke tillate at ukrainsk korn oversvømmer oss. Uansett hva Brussel bestemmer, vil vi ikke åpne grensene våre, uttalte Polens statsminister Mateusz Morawiecki nylig.

Et ensidig importforbud vil være et brudd på EUs felles handelsregler, ifølge Politico. Det er også uklart om dette vil stenge veien helt for transitt av ukrainsk korn gjennom Europa.

På spørsmål fra NTB om hva som vil skje om de fire landene går til det skrittet, svarer kommisjonens talsperson bare at «vi spekulerer ikke».

Til sjuende og sist er det EU-kommisjonen som må ta den endelige beslutningen.

Men siden landene i Ukrainas nærområder fryktet at varene ville ende opp i deres land og undergrave deres eget landbruk, ble det innført et såkalt forebyggende tiltak i fem land – Polen, Ungarn, Slovakia, Romania og Bulgaria.

Polen, Ungarn, Romania og Slovakia krever derimot at importforbudet forlenges til å gjelde fram til nyttår.

(©NTB)

Flere nyheter: