Menu
Aviser skal ikke lenger behøve å la være å trykke en sak i frykt for å bli saksøkt. EU har vedtatt nye regler. Foto: AP / NTB

EU gir journalister bedre beskyttelse

EU-parlamentet og medlemslandene er enige om nye regler som skal beskytte journalister og aktivister mot forsøk på å kneble dem.

Av NTB | 30.11.2023 10:10:37

Politikk: Domstoler er i økende grad blitt brukt strategisk for å hindre journalister i å utføre sitt arbeid, skriver parlamentet i en pressemelding.

Men EU vil nå ha slutt på kneblingen.

De nye reglene, som EU har døpt anti-SLAPP, skal sikre beskyttelse av journalister, medieorganisasjoner, aktivister og andre mot grunnløse forsøk på å kneble dem gjennom rettsapparatet.

Reglene innebærer at de nå kan kreve at en domstol raskt avviser et åpenbart grunnløst søksmål mot dem, og i stedet gir bøter til saksøkerne. Disse er ofte lobbyorganisasjoner, større selskaper og politikere, ifølge EU-parlamentet.

Medier og organisasjoner trenger dermed ikke lenger droppe saker i frykt for lange og kostbare rettssaker.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er glad for avtalen, som hun sier vil beskytte dem «som avslører urovekkende sannheter».

På veien gjennom EU-systemet har lovforslaget fått kritikk for å ha blitt utvannet av medlemslandene. Men EUs justiskommissær Didier Reynder mener likevel den nye loven er bra for demokratiet.

– Dette er viktig for å forsvare europeiske demokratier, rettsstatssystemet og ytringsfriheten, sier han.

Loven må nå godkjennes formelt av EU-parlamentet og Ministerrådet før den trer i kraft.

(©NTB)

Flere nyheter: