Menu
EU har gitt grønt lys til den første RS-vaksinen for spedbarn. Vaksinen gis til gravide kvinner, og barna blir født med seks måneders immunitet mot viruset. Foto: Pfizer via AP / NTB

EU gir grønt lys til RS-vaksine for spedbarn

EU godkjente fredag salg av en vaksine som skal beskytte nyfødte mot RS-viruset, som i verste fall kan føre til lungebetennelse og bronkitt.

Av NTB | 25.08.2023 17:14:32

Medisin og helse: Det skjer etter at Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i juli godkjente vaksinen, som er laget av Pfizer.

USAs mat- og legemiddeltilsyn (FDA) godkjente den samme vaksinen for spedbarn mandag. EU-kommisjonen sier at godkjenningen kommer før høsten og vinteren, da RS-smitten pleier å skyte i været. EUs helsekommissær Stella Kyriakides påpeker at RS-virus hos barn er «en ledende årsak til sykehusinnleggelse i EU».

Vaksinen skal gis til gravide kvinner, slik at barna blir født med immunitet mot viruset i seks måneder. Vaksinen er allerede godkjent for voksne.

RS-virus gir vanligvis milde symptomer som ligner en forkjølelse, men kan være alvorlig for spedbarn, eldre og folk med svekket immunforsvar eller underliggende sykdommer.

(©NTB)

Flere nyheter: