Menu
Dette bildet tatt i september i fjor viser uidentifiserte graver til sivile og ukrainske soldater i byen Izium etter at gravene ble åpnet og de døde hentet ut for identifisering og registrering. Arkivfoto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

EU: Første skritt tatt mot å få stilt Russland til ansvar for krigsforbrytelser

EU-sjefen Ursula von der Leyen sier en avtale som på sikt innebærer å kunne stille Russland til ansvar for krigsforbrytelser, er blitt undertegnet.

Av NTB | 04.03.2023 17:35:35

Kriminalitet og rettsvesen: – Russland må stå til ansvar for sine forbrytelser, sier von der Leyen i en videotale til deltakerne på en internasjonal konferanse i ukrainske Lviv denne helgen.

I videotalen kunngjorde von der Leyen at en avtale om opprettelse av et internasjonalt senter som skal koordinere etterforskningen av krigsforbrytelser, ble undertegnet lørdag.

ICPA-senteret skal ligge i Haag i Nederland og knyttes til Eurojust, EUs organ for strafferettssamarbeid. Senteret skal bidra til innsamling og sikring av bevis som kan brukes i framtidige rettsprosesser.

Det er stadig flere bevis for at russiske angrep rettes direkte mot sivile og mot energiforsyninger og annen infrastruktur i Ukraina, påpeker von der Leyen.

– Tortur, mishandling, seksuell vold og summariske henrettelser er blitt begått av russiske styrker. Selv ikke barn har blitt spart, sier hun i videotalen lørdag.

Den internasjonale straffedomstolen, som også ligger i Haag, etterforsker allerede påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Domstolen kan straffeforfølge folkemord i Ukraina, men kan ikke dømme Russland for eventuelle krigsforbrytelser der.