Menu
En ukrainsk stridsvogn i nærheten av Kreminna i Luhansk søndag. Foto: LIBKOS via AP / NTB

EU: Et Ukraina-tribunal krever bred internasjonal støtte

Et tribunal for å rettsforfølge ansvarlige for Russlands invasjon av Ukraina, vil kreve bred internasjonal støtte for å la seg gjennomføre, mener EU-topp.

Av NTB | 18.01.2023 13:35:57

Kriminalitet og rettsvesen: Tidligere denne uken ba Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock om at et slikt tribunal burde opprettes, men EUs justiskommissær Didier Reynders mener flere ting står i veien for at det skal skje.

Det gjelder blant annet den rettslige immuniteten til russiske politiske ledere og forsvarstopper. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har myndighet til å straffeforfølge krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord, men ifølge Reynders kan den ikke straffeforfølge russiske beslutningstakere for å ha invadert Ukraina.

– Et mulig tribunal for å straffeforfølge slike forbrytelser vil kreve en såpass sterk internasjonal støtte for at immunitetene kan oppheves på en lovlig måte, og for å kunne handle på vegne av det internasjonale samfunnet, sa Reynders i en tale til EU-parlamentet tirsdag kveld.

Russlands angrep mot sivil infrastruktur i Ukraina har blitt beskrevet som mulige krigsforbrytelser av FN og ICC har startet en etterforskning.