Menu
Bønder i flere av Ukrainas naboland protesterte mot import av ukrainsk korn da det førte til prisdumping i deres hjemland. Her fra en protest i Bucuresti i Romania 7. april. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB

EU begrenser importen av korn fra Ukraina til fem medlemsland

EU-kommisjonen innfører begrensninger på import av ukrainsk hvete, mais, rapsfrø og solsikkefrø til Bulgaria, Ungarn, Polen, Romania og Slovakia.

Av NTB | 02.05.2023 21:14:30

Politikk: Begrensningene skal vare fram til 5. juni og ble innført tirsdag for å dempe overskuddet av disse varene i de fem landene. De har klaget over at det billige ukrainsk kornet som har strømmet til landet, har rammet egen produksjon.

Alle andre medlemsland i EU kan fortsette å importere varer fra Ukraina som vanlig, og de fem landene kan fortsatt være transittland for ukrainsk korn.

EU har liberalisert all import fra Ukraina som et ledd i støtten til landet etter Russlands invasjon. De fem EU-landene har blitt transittland for ukrainsk korn som ikke lenger kan eksporteres over Svartehavet som følge av krigen.

Bulgaria, Ungarn, Polen og Slovakia svarte med å innføre egne forbud mot import av ukrainsk hvete, mais, rapsfrø og solsikkefrø for å beskytte landbruket sitt. Disse forbudene oppheves nå som følge av det EU-kommisjonen selv beskriver som et unntaksvis og midlertidig tiltak.

Kommisjonen har også besluttet å bevilge en støttepakke verdt 100 millioner euro til bøndene i de fem landene.

(©NTB)