Menu
Redningshelikopter i Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag. Foto: Røde Kors i Møre og Romsdal / NTB

Ett hus er tatt av skred i Vistdalen – ingen foreløpig savnet

Alt av redningsmannskaper er kalt ut til Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag. Ett hus er tatt, men ingen er foreløpig savnet.

Av NTB | 30.07.2023 20:43:01

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi begynner å få en viss oversikt, og ingen er savnet per nå, sier fungerende innsatsleder Mona Kvernberg i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

Hun forteller at tolv hus er berørt, og at folk flys ut med helikopter. Ingen av de evakuerte er kritisk skadd,

Politiet jobbet søndag kveld blant annet med å evakuere et hus, men store mengder jordmasser rundt huset har gjort det vanskelig, sier operasjonsleder Jens Dahl i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

– Vi prøver også å finne ut av hvor mange som bor i huset, sier Dahl.

To personer er per nå meldt lettere skadd. 16 personer er evakuert, og én person er sendt til sykehus, opplyser politiet til TV 2.

Politiet har sendt ut nødvarsel om at det er fare for flere ras.

– Ikke oppsøk området Vistdal. Om du befinner deg i området, søk trygg grunn. Hvis du er i umiddelbar livsfare, ring 112, skriver de i varselet.

Det er verken strøm eller telefondekning i området, opplyser fungerende innsatsleder Mona Kvernberg.

– Ifølge Norsk Folkehjelp er de som bor i Lange, bedt om å forlate sine hus for natten. Og folk som er på Vistdal camping, skal ha blitt bedt om å dra, sier fotograf Ottar Rydjord i Romsdals Budstikke. Han dekker hendelsen på vegne av avisa.

– Vi følger situasjonen fortløpende og setter på ressurser etter nærmere avklaring med nødetatene, opplyser kommunedirektør Marianne Stokkereit Aasen i en pressemelding.

Flere lokale veier er stengt – blant annet er fylkesvei 6010 ved Lange er sperret, opplyser Statens vegvesen.

Det har vært dårlig vær med styrtregn i området. Regnværet skal ifølge Meteorologisk institutt pågå utover søndagskvelden.

Luftambulanse, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske redningshunder, brannmannskaper, ambulanse og redningshelikopter er kalt ut, ifølge Romsdals Budstikke. Redningsselskapet har også sendt fire fartøy.

– Det er helt forferdelig. Det har gått et stort ras. Det har gått mange skred her nå, på Lange. Det er veldig fælt. Nå kom det nettopp et helikopter. Raset har gått helt inn til husene, sier en innbygger i området til NRK.

NVE har sendt ut farevarsel for lyn og styrtregn i området. Strømleverandøren Elinett har meldt om strømbrudd i et område mellom Eresfjord og Vistdal, som trolig skyldes lyn og styrtregn, melder Romsdals Budstikke.

Han sier det er vanskelig å ha full oversikt over situasjonen og omfanget siden det går tre rasløp ned mot bygda. I tillegg har det gått mindre ras andre steder i området.

Molde kommune har satt krisestab, og det er opprettet et senter for evakuerte og pårørende i gymsalen på Vistdal skule.

Vistdalen har ifølge Wikipedia om lag 350 innbyggere. Skredene i dalen gikk sent søndag ettermiddag, og det var lenge uklart om noen personer var tatt av jordmassene. I 19-tiden meldte imidlertid politiet at ingen personer er savnet.

Flere nyheter: