Menu
Onsdag ble det kjent at EØS-tilsynet Esa skal undersøke om Elkjøp har brutt konkurransereglene. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Esa skal undersøke om Elkjøp har brutt konkurransereglene

Esa åpner formell undersøkelse mot Elkjøp for å se om selskapet har brutt konkurransereglene. Elkjøp sier de vil gjøre sitt beste for å bistå i undersøkelsene.

Av NTB | 24.05.2023 08:58:49

– Hos oss er vi naturligvis opptatt av å følge lover og regler, og vi gjør vårt beste for å bistå Esa i deres undersøkelser, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge i en pressemelding.

Onsdag ble det kjent at EØS-tilsynet Esa skal undersøke om Elkjøp har brutt konkurransereglene.

– Esa har formelt besluttet å undersøke nærmere om Elkjøp har overtrådt EØS-avtalens artikkel 53 og 54 ved å inngå samarbeid som sikrer Elkjøp eksklusiv tilgang til visse elektronikkprodukter, skriver Esa i en pressemelding.

Elkjøp er den ledende forhandleren av elektronikk i Norden. I Norge har selskapet 4000 medarbeidere og rundt 150 butikker.

I juni 2021 gjennomførte Esa en uanmeldt kontroll hos Elkjøp. Det er bakgrunnen for at det nå har blitt åpnet en formell undersøkelse mot selskapet.

– På grunn av den store mengden elektroniske data som ble innhentet og covid-19-tiltakene som gjaldt på dette tidspunktet, fortsatte bevissikringen i ESAs lokaler i Brussel i august og september 2021, skriver Esa i pressemeldingen.

Hvis Esa konkluderer med at Elkjøp har brutt konkurransereglene, kan dette føre til at selskapet får en bot. Esa har myndighet til å gi bøter på opptil 10 prosent av den globale omsetningen til foretak som bryter konkurransereglene.

Esa skriver videre at de i tillegg vil undersøke om utvalgte konkurrenter har blitt nektet tilgang til visse produkter, og om dette er atferd som potensielt kan være skadelig for konkurransen.

Esa håndhever EØS-avtalens konkurranseregler i Island, Liechtenstein og Norge. De presiserer at beslutningen om å innlede formell saksbehandling ikke betyr at Esa har funnet det bevist at Elkjøp har overtrådt konkurransereglene.

(©NTB)

Flere nyheter: