Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan antyder på nytt at han kan være villig til å møte Syrias president Bashar al-Assad ansikt til ansikt, en mann han tidligere har omtalt som «terrorist». Foto: AP / NTB

Erdogan åpner for å møte Assad

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at han er villig til å møte Syrias president Bashar al-Assad for å diskutere fred i regionen.

Av NTB | 05.01.2023 13:24:54

Erdogan omtalte i 2017 Assad som «terrorist» og Tyrkia har støttet opprørere som forsøkte å styrte den syriske presidenten. Den siste tiden har imidlertid tonen endret seg.

I romjula møttes Tyrkias og Syrias forsvarsministre i Moskva, det første slike møtet siden 2011.

Erdogan har også tidligere hintet om muligheten for å møte Assad ansikt til ansikt, noe USA har uttrykt sterk misnøye med.

Slike diplomatiske forsøk har ikke USAs støtte, understreket en talsmann for president Joe Bidens administrasjon nylig og advarte mot «å rehabilitere den brutale diktatoren Bashar al-Assad».

For å dempe kritikken ble representanter for deler av opposisjonen i Syria tirsdag invitert til Tyrkia, der de møtte utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Vi understreket vår støtte til den syriske opposisjonen og folket der i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 2254, sa Cavusoglu etter møtet.

FN-resolusjonen fra 2015 tar til orde for våpenhvile og en politisk løsning på krigen i Syria.

Erdogan har likevel foreslått at møtet mellom de to lands forsvarsministre blir fulgt opp ved at også utenriksministrene møtes. Det vil ifølge Cavusoglu trolig skje i andre halvdel av januar.

Et møte mellom utenriksministrene kan ifølge Erdogan rydde vei for et toppmøte mellom ham selv og Assad, selv om Syria foreløpig har vist liten entusiasme.

(©NTB)

Flere nyheter: