Lauren Hemp hogg til da Ellie Carpenter ikke fikk ballen unna. Foto: Abbie Parr / AP / NTB

England slo tilbake etter Sam Kerrs drømmemål – til VM-finale for første gang etter 3-1

Målmaskinen Sam Kerr (29) satte fyr på Australia-fansen da hun utlignet, men forsvarsrot ødela og sendte England til VM-finale i fotball med 3-1-seier.

Av NTB | 16.08.2023 14:04:38

Sport: Nå venter Spania i finalen. Regjerende europamester England har aldri vært i en VM-finale før. I 2015 (bronse) og 2019 (4.-plass) ble det stopp i semifinalen.

Ella Toone sendte England i føringen med et lekkert skudd. Chelsea-spiss Sam Kerr, som startet sin første kamp i mesterskapet, toppet det med sitt kremmerhus midtveis i 2. omgang, men England tok tilbake ledelsen.

Lauren Hemp satte inn 2-1 med 20 minutter igjen av kampen etter at Ellie Carpenter ikke fikk ballen unna.

– For et grusomt forsvarsspill av Australia, utbrøt NRK-kommentator Christian Nilssen.

Det australske laget misbrukte sjanse på sjanse i sluttminuttene, og Kerr burde blitt tomålsscorer, men avslutningene var ikke presise nok. Det utnyttet Hemp, som serverte en lekker gjennombruddspasning til Alessia Russo som punkterte kampen.

England preget den første omgangen hvor Australia først og fremst var farlige på kontringer. Toone lot seg ikke be to ganger da ballen havnet i beina på henne i 16-meteren full av gulkledde.

Manchester United-spilleren hamret ballen opp i høyre kryss.

– Det er ett sted hun kan sette den, og det er der oppe i krysset. Fullstendig utakbart, sa NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

England spilte seg opp igjen etter utligningen, og Hemp stilnet hjemmepublikummet da hun satte inn 2-1 etter rot i det australske forsvaret.

De gulkledde kjempet seg fram i banen de siste minuttene, men England sto imot flere kvalifiserte avslutninger fra de gulkledde før 3-1-scoringen fjernet all tvil.

Australia avslutter VM på hjemmebane med bronsefinale mot Sverige lørdag. Dagen etter venter Spania mot England i finalen. Spania har heller aldri vært i en VM-finale på kvinnesiden før.

England har kun tapt én gang siden april 2021. Det var mot nettopp Australia (0-2) i en privatlandskamp. I Sydney med over 75.000 tilskuere, de fleste kledd i gult, fikk England sin revansje.

Australia slet med å komme seg inn i kampen, men halvveis ut i 2. omgang kom Kerr til unnsetning. 29-åringen fikk ballen på midtbanen og tok den med seg helt til hun fyrte løs fra 20 meter. Keeper Mary Earps rakk ikke bort.