Menu
Utenfor lokalene til avisen Voice of Democracy hadde det mandag samlet seg en gruppe demonstranter, og et dusin politifolk blokkerte veien da tjenestemenn fra regjeringen leverte ordren om å stenge. Foto: Heng Sinith / AP / NTB

En av Kambodsjas siste uavhengige aviser er stengt

En håndfull demonstranter samlet seg mandag i hovedstaden Phnom Penh for å fordømme nedleggelsen av et av Kambodsjas siste uavhengige medier.

Av NTB | 13.02.2023 15:45:31

Politikk: Stengingen ble beordret av statsminister Hun Sen – en av verdens lengst sittende ledere – søndag. Bakgrunnen var ifølge Sen at avisen publiserte en sak som feilaktig påsto at hans sønn, generalløytnant Hun Manet, hadde skrevet under på levering av midler til jordskjelvrammede Tyrkia.

Avisen, Voice of Democracy (VOD), ble grunnlagt i 2003 og kommer ut på både khmer og engelsk. Utenfor lokalene til avisen hadde det mandag samlet seg en gruppe demonstranter, og et dusin politifolk blokkerte veien da tjenestemenn fra regjeringen leverte ordren om å stenge.

Sen, som har sittet ved makten i Kambodsja siden 1998, har i økende grad slått ned på dissens og ytringsfrihet i forkant av valget senere i år. Det er ikke først gang det skjer.

I 2017 ble Cambodian Daily tvunget til å stenge etter at den ble rammet av en omstridt skattlegging på flere millioner dollar. Også forut valget i 2018 ble flere uavhengige medier tvunget til å stenge etter at lisensene deres ble inndratt.

Human Rights Watch (HRW) fordømte mandag stengingen av VOD og omtalte det som en «opprørende og latterlig ordre som knapt maskerer regjeringens virkelige intensjon om å undertrykke mediefriheten ytterligere».

(©NTB)

Flere nyheter: