Menu
Familien til et eldre britisk ektepar som var naboer med den britiske ambassaden i I Khartoum, kritiserer britiske myndigheter for manglende hjelp til evakuering. Mannen ble skutt da han forsøkte å hente hjelp, og kona døde ifølge familien av sult. Foto: NTB / AP

Eldre britisk statsborger skutt i Sudan – kona sultet i hjel

En 85 år gammel britisk statsborger bosatt i Khartoum ble skutt, og kona hans sultet i hjel, fordi de ikke ble evakuert sammen med andre briter fra landet.

Av NTB | 26.05.2023 13:49:00

Ulykker og naturkatastrofer: Familien til mannen retter krass kritikk mot britiske myndigheter og viser til at de gamle ekteparet bodde rett ved siden av den britiske ambassaden i Khartoum.

Ifølge BBC ba ekteparet gjentatte ganger om hjelp til evakuering, men fikk da beskjed om selv å krysse fronten mellom regjeringsstyrkene og RSF-militsen og ta seg til flyplassen der fly ventet for å hente ut briter.

For Abdalla Sholgami og den 80 år gamle funksjonshemmede kona hans Alaweya Rishwan var dette umulig.

Sholgami lyktes med å flykte til Egypt.

Familien forteller at de kontaktet det britiske utenriksdepartementets krisetelefon, men uten å få hjelp. Dette til tross for at britene sendte soldater for å evakuere ansatte ved landets ambassade.

– Jeg ble fortalt at de hadde 100 soldater der som kom for å evakuere de ansatte ved ambassaden. Hvorfor krysset de ikke veien? Jeg er svært skuffet, forteller hun til BBC.

Britisk UD kaller saken «svært trist» og viser til at over 2.300 mennesker ble evakuert med fly fra Sudan i slutten av april. Alle som ønsket det, kunne imidlertid ikke få bistand, beklager de.

Da ekteparet gikk tom for mat, tok Sholgami sjansen på å bevege seg utendørs for å skaffe hjelp. Det endte med at han ble skutt av snikskyttere tre ganger og ikke kunne vendte tilbake til kona. Hun ble senere funnet død, ifølge familien sultet i hjel.

Ifølge Sholgamis barnebarn Azhaar bodde ekteparet få steg unna den britiske ambassaden i Khartoum.

(©NTB)

Flere nyheter: