Menu
Mandag og tirsdag er det varslet kraftig nedbør i store deler av Sør-Norge. Meteorlogene anbefaler alle å følge rådene fra lokale beredskapsaktører. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB

Ekstremværet Hans er på vei: – Det er fare for at liv og verdier kan gå tapt

Ekstremværet Hans er ventet å treffe store deler av Sør-Norge mandag. Med et slikt varsel kommer det også en fare for at liv og verdier kan gå tapt.

Av NTB | 06.08.2023 14:54:39

Ulykker og naturkatastrofer: – Det er fare for at liv og verdier kan gå tapt. Her må man rett og slett gjøre vurderinger på om de planene man har er de beste med tanke på været, sier statsmeteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt til NTB.

Søndag sendte meteorologene ut et rødt farevarsel for kraftig nedbør for store deler av Sør-Norge. Borander opplyser at det er ventet 80 millimeter til 100 millimeter nedbør i områdene litt nord for Oslo til sør i Trøndelag, samt et lite stykke vest mot Møre og Romsdal og Vestlandet.

– Man må også vurdere å gjøre tiltak om en bor i et område som er ekstra utsatt for jordskred og flom. Følg også med på rådene fra beredskapsaktørene i din egen kommune, sier hun.

Videre opplyser hun at Meteorologisk institutt gjennom helgen har fått nye værprognoser som viser at det kan bli ekstreme mengder over et ganske stort område. Det har vært en helg med blandede følelser, sier Borander.

– Vi får testet alt vi kan, og det er på en måte det vi jobber for hele året døgnet rundt. Så det er på en måte faglig spennende, men det er en utfordrende situasjon med tanke på å varsle befolkningen slik at de er forberedt, sier hun.

– For områdene som ligger der det er sendt ut rødt farevarsel, så kan det bli den våteste mandagen på 25 år. Og for de områdene i ytterkant, som har fått gult farevarsel, kan det bli den våteste mandagen på 10 år. Der kan det komme 60 millimeter til 80 millimeter nedbør på 24 timer, sier hun.

Sammen med farevarselet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) også sendt ut et rødt farevarsel for flom og jordskred i et større område.

Borander forteller videre at mandagen blir en våt dag, uansett hvor du befinner deg i områdene som går under farevarslene.

(©NTB)

Flere nyheter: