Menu
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er uenig i at regjeringens salgsnekt for et omstridt område på Svalbard kommer i konflikt med Svalbardtraktaten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ekspert mener regjeringsnekt mot salg av eiendom på Svalbard er ulovlig

Regjeringens salgsnekt av den private eiendommen Søre Fagerfjord på Svalbard er et brudd på Svalbardtraktaten, mener folkerettsekspert ifølge NRK.

Av NTB | 03.07.2024 02:53:07

Økonomi og næringsliv: Regjeringens stoppordre fastslår at det ikke kan forhandles om eller gjennomføres salg av eiendommen, eller direkte eller indirekte eierandeler i Kulspids, uten Nærings- og fiskeridepartementets samtykke.

Søre Fagerfjord er et 61 kvadratkilometer stort område sør på Spitsbergen, eid av det norske selskapet Kulspids. Det er det siste store, privateide området på Svalbard.

Kulspids advokat Per Kyllingstad skriver i et brev til regjeringsadvokat Fredrik Sejerstad at vedtaket er uforståelig, og potensielt i strid med Svalbardtraktaten.

Nå får han støtte for dette synet av professor emeritus i folkerett ved Universitetet i Oslo, Geir Ulfstein.

– Når regjeringen begrunner det med faren for at eiendommen skal havne på hender som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, så smaker det av diskriminering, og dermed i strid med likebehandlingsprinsippet, sier han til NRK.

– Samtidig er det slik at regjeringen har rett til å ivareta nasjonale sikkerhetshensyn. Spørsmålet er hvordan man skal gjøre det i denne forbindelse, sier han.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted opplyser til NRK at de er uenige i at vedtaket er i strid med traktaten, men selskapets Kulspids eiere sier på sin side at de ikke utelukker søksmål mot staten i en internasjonal domstol.

(©NTB)

Flere nyheter: