Menu
Tidligere president Donald Trump på vei ut av rettssalen mandag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

Dommer refset Trump: – Dette er ikke et politisk møte

En kraftig irritert dommer ba Donald Trump skjerpe seg da ekspresidenten nektet å svare på spørsmål i retten og i stedet harselerte med rettsvesenet

Av NTB | 06.11.2023 20:31:03

Økonomi og næringsliv: Det er delstaten New York som har gått til sivil sak mot ekspresidenten. Anklagene går ut på at regnskapsførselen i Trump-eide selskaper er blitt gjort på en måte som blåste opp verdien på selskapene slik at det ble lettere å få lån.

Saken kan i verste fall velte forretningsimperiet hans.

Da 77-åringen inntok vitneboksen i New York mandag formiddag, satt dommeren Arthur Engoron rett ved siden av. Engoron har selv vært gjenstand for Trumps stadige utskjellinger. Denne gangen var det statsadvokaten i delstaten New York, demokraten Letitia James, som fikk gjennomgå.

– Jeg mener at dette er en politisk heksejakt, og hun burde skamme seg, sa Trump og avviste bedragerianklagene.

– Bedrageriet, det er henne, sa han.

Dommeren ble etter hvert mektig irritert på ekspresidenten. Trump nektet å svare konsist og ordentlig på spørsmålene og brukte i stedet vitneboksen til å lange ut mot rettsvesenet.

– Vi har ikke noen tid å miste. Vi har kun en dag på oss til å gjøre dette, sa Engoron. som også ba Trumps advokater om å få kontroll på klienten sin.

Den sivile saken er bare én av en rekke saker som Trump må gjennom. I noen av dem anklages han blant annet for ulovlig oppbevaring av hemmeligstemplede dokumenter. I andre er han tiltalt for å ha forsøkt å omgjøre valgresultatet i 2020, da han tapte mot Joe Biden.

Eksperter påpeker at det er svært spesielt at en tidligere president som med stor sannsynlighet er presidentkandidat neste år, må møte i retten anklaget for bedrageri i forbindelse med sin forretningsvirksomhet.

Den unike situasjonen innebærer at han kan utnytte rettssaken til å sanke stemmer.

– Det ville vært dramatisk nok hvis han kun var en ekspresident som var anklaget for disse forholdene. Men det faktum at han er en klar favoritt til å bli Republikanernes presidentkandidat, gjør dette til en helt spesiell mandag, sier historikeren Douglas Brinkley til nyhetsbyrået AP.

Aktoratet mener at Trump tjente 100 millioner dollar – drøyt 1,1 milliarder kroner – på dette, og at det førte til at formuen hans ble blåst opp med 2 milliarder dollar, over 20 milliarder kroner. Selv avviser den tidligere presidenten anklagene.

Ettersom det er en sivil rettssak, risikerer ikke Trump å havne i fengsel. Hans image som vellykket forretningsmann kan imidlertid slå store sprekker. Det som er enda verre for Trump, er at delstaten vil begrense hans mulighet til å drive forretninger i New York, i tillegg til å gi ham 250 millioner dollar i bøter.

James, som selv var til stede, stirret rett framfor seg mens Trump snakket. Utenfor rettsbygningen pekte hun på at det eneste som i siste instans teller, er fakta og det tallene viser.

Allerede da Trump entret rettssalen, stemplet han rettsprosessen som en «politisk krigføring». Tidligere på morgenen hadde han lagt ut en rekke meldinger i sosiale medier der dommeren og aktor igjen fikk gjennomgå.

Ifølge søksmålet ble verdien på blant annet Trumps golfbaner og boligblokker blåst opp i en periode da mange ikke lenger ville gi ham lån.

(©NTB)

Flere nyheter: