Menu
En kvinne går i en gate med ødelagte russiske stridsvogner i forstaden Butsja utenfor Kyiv i Ukraina i april 2022. I fjor ble dobbelt så mange mennesker drept i væpnet konflikt sammenlignet med året før, noe som blant annet skyldes krigen i Ukraina. Arkivfoto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Dobbelt så mange drept i væpnet konflikt i verden i fjor

Dobbelt så mange mennesker ble drept i væpnet konflikt i fjor sammenlignet med året før. Ifølge forskere skyldes økningen krigene i Ukraina og Etiopia.

Av NTB | 07.06.2023 09:08:50

Kriminalitet og rettsvesen: Totalt døde 237.000 mennesker i væpnet konflikt rundt om i verden i 2022. Det er nesten dobbelt så høyt som året før og det høyeste tallet siden folkemordet i Rwanda i 1994, viser en ny rapport fra Uppsala Conflict Data Program (UCDP) ved Uppsala universitet i Sverige.

Dødstallet er en økning på 97 prosent sammenlignet med 2021, til tross for at store konflikter i Jemen og Afghanistan har blitt trappet ned.

– Krigen i Etiopia medførte flere dødsfall i kamp i 2022 enn krigene i Ukraina, Jemen, Myanmar, Nigeria, Somalia og Burkina Faso til sammen, sier seniorforsker Siri Aas Rustad ved Institutt for fredsforskning (Prio).

– Russlands invasjon av Ukraina dominerte overskriftene i mediene over hele verden, mens fryktelige grusomheter fikk skje nokså ubemerket i Etiopia, legger hun til.

Det siste tiåret har det også vært en økning av ikke-statlige væpnede gruppers involvering i konflikter i andre land, for eksempel IS eller private militære aktører som Wagner-gruppen.

Såkalt ensidig vold, der sivile blir rammet med vilje, økte også i 2022. Minst 11.800 sivile ble drept i denne typen målrettet vold utført av 45 forskjellige stater eller væpnede grupper. Ekstremistgruppa IS var aktøren som drepte flest sivile i fjor.

Totalt ble det registrert 55 aktive konflikter i 38 ulike land i 2022. Åtte av disse har status som krig, definert av over 1000 dødsfall som følge av kamphandlinger i løpet av et kalenderår.

Forskerne peker på krigene i Etiopia og Ukraina som grunn til den kraftige økningen. Krigen i Tigray-provinsen i Etiopia sto for over 100.000 dødsfall som følge av kamphandlinger i 2022, noe som er mer enn de 81.000 døde Russlands invasjon av Ukraina har ført til.

Antallet væpnede konflikter der land kjemper mot hverandre eller der land kjemper mot opprørsgrupper, er på et historisk høyt nivå. Antall ikke-statlige konflikter, der opprørsgrupper eller andre væpnede grupper kjemper mot hverandre, er også rekordhøyt, ifølge UCDP-rapporten.

(©NTB)

Flere nyheter: